ASV apglabājušas Līgumu INF. Kas notiks tālāk – militārā eksperta viedoklis

© Sputnik / Михаил ВоскресенскийГлавный редактор российского журнала "Национальная оборона" Игорь Коротченко
Главный редактор российского журнала Национальная оборона Игорь Коротченко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārais eksperts, žurnāla "Nacionaļnaja oborona" galvenais redaktors Igors Korotčenko pastāstīja, kas varētu notikt pēc vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidācijas līguma (INF) darbības pārtraukšanas.

RĪGA, 4. augusts – Sputnik. Savienotās Valstis šī gada 2.augustā oficiāli pārtraukušas vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidācijas līguma (INF) darbību. Militārais eksperts, žurnāla "Nacionaļnaja oborona" galvenais redaktors Igors Korotčenko uzskata, ka situācija veidojas ļoti slikta, turklāt rodas iespaids, ka jau nākamgad ASV izstāsies no līguma par stratēģisko kodolieroču ierobežošanu (START).

Взрыв ядерной бомбы - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kodollādiņš – iegansts dialogam

"Tā ir katastrofāla  situācija. Mēs esam absolūti neaizsargāti no neprognozējamām raķešu un kodolieroču bruņojuma sacīkstēm, jo vienkārši nepaliks vairs nekādu dokumentu, kas ierobežotu vai reglamentētu šo procesu," pastāstīja Igors Korotčenko intervijā radio Sputnik.

Eksperts norādīja, ka Līguma INF laušanas rezultātā Vašingtona vērsīs spiedienu pret Eiropu ar mērķi izvietot jaunas vidēja darbības rādiusa raķetes. To izstrādes process jau ir sācies, Kongress atvēlējis finansējumu šiem mērķiem jau pirms variākiem gadiem, turklāt ir gluži vienkārši uzstādīt šīm raķetēm kodolgalviņas.

Eksperts ir pārliecināts, ka amerikāņu "vanagiem" nebūs grūti izdomāt ieganstus tamlīdzīgu raķešu izvēršanai Eiropā.

"Mēs dzirdam jau NATO ģenerālsekretāra paziņojumus, kurš, gluži kā vecs cīņas zirgs, ir gatavs ar prieku mesties jaunā uzbrukumā Krievijai, dāvājot alianses dalībvalstu teritoriju amerikāņu spārnotajām raķetēm," atzīmēja Korotčenko.

Iepriekš vēstīts, ka 2.augustā Krievijas Ārlietu ministrija publicēja oficiālu paziņojumu par Vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidācijas līguma darbības pārtraukšanu. Resora dokumentā īpaši uzsvērs, ka līguma darbība pārtraukta pēc ASV iniciatīvas. Par lēmumu vienpusējā kārtībā izstāties no minētā līguma Vašingtona informēja 2019.gadā, pie tam pārmetot Krievijai tā ilgstošus pārkāpumus. Maskava noliedza apsūdzības. Jūlija sākumā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja likumu par līguma apturēšanu.

PSRS un ASV parakstīja Vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidācijas līgumu 1987.gadā: puses apņēmās iznīcināt visus vidēja un maza darbības rādiusa ballistisko un spārnoto raķešu sauszemes bāzes kompleksus.

Ziņu lente
0