Latvijas iedzīvotājus aicina netaisīt manikīru un tetovējumu mājas apstākļos

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ietaupījums, saņemot pakalpojumus mājas apstākļos, bieži pārvēršas vērā ņemamos izdevumos kosmētisko manipulāciju seku likvidēšanai.

RĪGA, 2. augusts – Sputnik. Vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju izmanto invazīvās kosmetoloģijas pakalpojumus (permanentais make-up, kosmētiskās injekcijas, manikīrs un pedikīrs, pīrsingi, tetovēšana) mājas apstākļos, liecina aptauja, kura veikta Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) kampaņas "Uzticies pārbaudot!" ietvaros.

Aptauja liecina, ka invazīvās kosmetoloģijas pakalpojumus izmanto katrs otrais Latvijas iedzīvotājs (51%), un 67% noteicošais faktors ir pakalpojuma cena, kas pelēkajā zonā ir daudz zemāka.

No vienas puses skatoties, Latvijas iedzīvotāju informētībā par potenciālajiem riskiem ir ļoti augsta – 84% respondentu zina par vīrusa infekciju risku, izmantojot invazīvās skaistumkopšanas pakalpojumus. No otras puses skatoties, pakalpojumu saņēmēji nesteidz iztaujāt par procesiem, kas saistīti ar viņiem sniegto pakalpojumu drošību. Piemēram, tikai katrs trešais (34%) ir vaicājis pakalpojumu sniedzējam par instrumentu dezinfekciju, kuri tiek izmantoti procedūrā, kamēr 64% nedara pat to.

SPKC, Veselības ministrijas un Veselības inspekcijas (VI) eksperti uzsver, ka ietaupījums, saņemot pakalpojumus mājas apstākļos, bieži pārvēršas vērā ņemamos izdevumos kosmētisko manipulāciju seku likvidēšanai.

"Sabiedrība nereti aizmirst, ka pat tik it kā ikdienišķs pakalpojums kā manikīrs un pedikīrs rada dažādus saslimšanu riskus. Tādēļ ikviens aicināts rūpīgi izvērtēt, vai ir vērts riskēt ar nopietnām sekām savai veselībai, un painteresēties, vai un kā pakalpojuma sniedzējs ievēro vismaz minimālās higiēnas prasības. Visdrošāk ir izmantot tikai tādus skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējus, kuri par savu darbību ir paziņojuši Veselības inspekcijai. Šī informācija ir publiski pieejama inspekcijas mājaslapā," saka Solvita Muceniece, Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības departamenta vadītāja.

SPKC mājaslapā uzskatītas higiēnas prasības dažāda veida kosmētiskajiem pakalpojumiem. Piemēram, pīrsinga rotaslietām ir jābūt sterilām un izgatavotām no hipoalerģiska materiāla (nerūsējošā tērauda, augstākas proves baltā vai dzeltenā zeltam titāna, niobija vai blīvas mazas porainības plastmasas), tetovējumu trafareti ir jāizmet pēc izmantošanas, savukārt botulīna toksīnu injekcijas drīkst veikt tikai reģistrētā medicīnas iestādē.

Ziņu lente
0