Latvijā atkal ir apdraudēts algu kāpums

© Pixabay / schuldnerhilfeПустые карманы
Пустые карманы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
IKP izaugsmes samazinājums šī gada otrajā ceturksnī kļuva par nepatīkamu pārsteigumu ekonomistiem; ar kādām nevēlamām sekām draud šī tendence.

RĪGA, 2. augusts – Sputnik. Lēnais Latvijas iekšējā kopprodukta (IKP) kāpums 2019. gada otrajā ceturksnī kļuva par nepatīkamu pārsteigumu ekonomistiem – ekonomika aug daudz lēnāk, nekā prognozēts.

Šī negatīvā tendence var palēnināt algu kāpumu, vēsta LNT.

Pēc ekspertu domām algu kāpums ļauj cilvēkiem vairāk tērēt, kas silda Latvijas ekonomiku. Palīdz arī Latvijas IT kompāniju pakalpojumu pieprasījums ārzemēs. Savukārt kritums tika novērots mežrūpniecībā, tranzītā un finanšu pakalpojumu eksportā.

Секрет успеха кафе  Cadets de Gascogne - в свежей выпечке, которая готовится на глазах клиентов - Sputnik Latvija
Ja pacels algu – pārstāj strādāt: kafejnīca sūdzas par "slinkajiem" latviešiem

Ekonomisti nefiksē pilnvērtīgas krīzes pazīmes visā Latvijas ekonomikā, taču pieļauj, ka pārkarsušais darba tirgus nedaudz "atdzisīs".

"Plašāku satraukumu es nedomāju, ka tas rada ekonomikai, bet, pirmkārt, tas ietekmēs darba tirgu, tātad mēs varam sagaidīt, ka varbūt nedaudz lēnāk mazināsies bezdarbs, varbūt kaut kādos brīžos tas arī pieaugs, ziemā noteikti, tur sezonāli faktori.

Algu kāpums, skaidrs, ka ekonomika sabremzējas, mums pagājušajā gadā bija vairāk nekā 4% izaugsme, šogad 2%, tad 8% algu kāpumu pie tādas izaugsmes mēs nevaram noturēt. Arī algu kāpums varētu kļūt lēnāks," norādīja Citadele bankas ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

Saskaņā ar viņa aprēķiniem šogad algu izaugsme varētu saglabāties līdzšinējā līmenī, savukārt nākamgad – samazināties par 5%, kas tostarp ietekmēs mazumtirdzniecību.

Ziņu lente
0