Latvijā uz trim dienām atbraukušos ukraiņu bērnus aizsūtīja uz Jaunsardzi

© Sputnik / Sergey MelkonovЯунсардзе
Яунсардзе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas karavīru bērnus, kuri atbrauca uz nometni Latvijā, aizsūtīja iepazīt aizsardzību un klausīties vēstnieka politiskās runas.

RĪGA, 31. jūlijs – Sputnik. Ukrainas bērnu grupu, kuri ieradās Latvijā Jaunsardzes rīkotajā nometnē, iepazīstināja ar puišu un meiteņu sagatavošanas sistēmu dienestam Baltijas republikas Nacionālajos bruņotajos spēkos. Vasaras nometnes programmas atklāšanā piedalījās Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kā arī Ukrainas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Miščenko, vēsta Ukrainas vēstniecības mājaslapa.

Солдат ВСУ на бронемашине. Архивное фото - Sputnik Latvija
Latvija palielinājusi izdevumus Ukrainas karavīru ārstēšanai

Nometnē ieradās 30 ukraiņu bērnu grupa Ukrainas BS un Nacionālās gvardes virsnieku pavadījumā.  Aptuveni puse bērnu ir no militārpersonu ģimenēm, kuru vecāki gāja bojā Donbasa konfliktā.

Latvijas brīvprātīgā militarizētā veidojuma jauniešu paspārne jau trešo gadu rīko vasaras nometnes ukraiņu bērniem. Šogad viņus pieņem Jaunsardzes otrā novada nodaļa. Nometne norisināsies no 29. jūlija līdz 2. augustam Maltas vidusskolā.

Tiek ziņots, ka ukraiņu bērnus Latvijā iepazīstinās ar zēnu un meiteņu sagatavošanas sistēmu dienestam valsts Nacionālajos bruņotajos spēkos, kā arī pastāstīs par Latvijas kultūru un tradīcijām.

Iepriekš vēstīts, ka Latvija palīdz Ukrainai, piedāvājot veselības aprūpi karavīriem, kuri cietuši konflikta gaitā Donbasā. 2018. gada 11. septembrī Ministru Kabinets no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķīra 34 tūkstošus eiro Ukrainā cietušo personu rehabilitācijai Latvijas ārstniecības iestādēs.

Kopumā šobrīd rehabilitāciju izgājuši 42 ukraiņu karavīri. Turklāt bruņoto spēku un Ukrainas Nacionālās gvardes dienējošo bērni saņem no Latvijas dažādus sūtījumus mācību gada sākumam un dāvanas Ziemassvētkos, uz Ukrainu nosūtītas vairākas kravas ar humanitāro palīdzību. 2017. gada vasarā Ukrainas Bruņoto spēku bojāgājušo karavīru bērni viesojās Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolā Cēsīs.

Latvijas karavīri - Sputnik Latvija
Latvijas karavīri sākuši gatavot instruktorus no Ukrainas

2014. gada aprīlī Kijevas vadība sāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām Luganskas un Doņeckas tautas republikām, kas deklarēja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā. Dažādi dati liecina, ka konfliktā gājuši bojā vairāk nekā 12 tūkstoši cilvēku. Situācijas noregulēšana reģionā tiek apspriesta kontaktu grupas sēdēs Minskā, kas kopš 2014. gada pieņēmusi jau trīs dokumentus, kuri reglamentē soļus konflikta deeskalācijai. Taču arī pēc pamiera vienošanās starp konflikta pusēm turpinās apšaudes.

Ziņu lente
0