Latvijā plosās ĀCM: inficēta lielākā daļa valsts

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasПоросята
Поросята - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā fiksēts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums, epidēmija strauji izplatās visā valsts teritorijā.

RĪGA, 28. jūlijs — Sputnik. Gandrīz 90% Latvijas teritorijas konstatēts Āfrikas cūku mēris (ĀCM), informēja Regnum.ru, atsaucoties uz valsts Pārtikas veterināro dienestu (PVD).

Свиньи в клетке - Sputnik Latvija
Janvārī Latvija kļuvusi par līderi pēc jaunu ĀCM perēkļu skaita

Paziņojumā, ko PVD publicēja 26. jūlijā, teikts, ka 2019.gada pirmajā pusē Latvijā bija inficētas 223 mežacūkas. Tāpat ĀCM konstatēts 52 dzīvniekiem fermā Durbes novadā.

ĀCM skāris arī cūku fermas citās Eiropas valstīs – Bulgārijā, Rumānijā, Slovākijā un Polijā.

Jāpiebilst, ka ĀCM nav bīstams cilvēkiem, taču nāvējošs cūkām. Tā vīruss var izdzīvot vairākas nedēļas uz apģērba vai automašīnā, tāpēc spēj pārvarēt ievērojamu attālumu. Vakcīnas pret slimību nav. Lai apturētu slimības izplatīšanos, fermeri ir spiesti nokaut visu baru. Šie pasākumi nodara lielus zaudējumus cūkkopjiem.

ĀCM epidēmija Latvijā uzliesmo regulāri kopš 2014. gada, kad uz robežas ar Baltkrieviju tika konstatētas trīs ar ĀCM inficētas mežacūkas.

Iepriekš vēstīts, ka šogad līdz šim neredzēts ĀCM uzliesmojums konstatēts Ķīnā. Saslimstības pieaugums tika fiksēts 2018. gada augustā. ĀCM sāka izplatīties tik strauji, ka Ķīnas valdībai, izrādījās, nav pa spēkam to kontrolēt. Ķīna audzē aptuveni pusi cūku pasaulē, tāpēc pēc epidēmijas uzliesmojuma strauji pieauga cūkgaļas cenas.

ĀCM izplatījās Āzijā kā meža ugunsgrēks, tas izputināja fermerus Vjetnamā un Kambodžā, lika Taizemei, otram lielākajam cūkgaļas ražotājam Āzijā, izsludināt "sarkano trauksmi". 2019.gada vasaras vidū ĀCM gadījumi kļuva biežāki Mongolijā, Ziemeļkorejā un Honkongā, bet Dienvidkoreja uz robežas pārbauda visas cūkas.

Свинья - Sputnik Latvija
Jau atkal ĀCM: nedēļas laikā Latvijā fiksēti 19 saslimšanas gadījumi

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (UNFAO) uzskata, ka Ķīnas valdība neizpauž inficēto cūku reālo skaitu, pat neskatoties uz to, ka publicētie dati jau šķiet neiedomājami. Pie tam cūkkopji nesaņem kompensācijas par nokautajām cūkām, tādēļ viņi cenšas neziņot par slimības perēkļiem, bet aizliegums cūku un cūkgaļas produktu pārvadāšanai pāri robežām var radīt nekontrolējamo melno tirgu.

ĀCM sekas jau manāmas aiz Āzijas robežām: cūkgaļas cenas pasaulē pieaugušas gandrīz par 40%, kā rezultātā pieaudzis imports no Eiropas un ASV, kas savukārt ved pie cenu pieauguma. Analītiķi vērtē, ka cūkgaļas ražošana pasaulē var sarukt par 8%.

Ziņu lente
0