Latvija atzīst, ka ir ievilkusi pārrunas par jūras robežu ar Lietuvu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas līderu tikšanās laikā Nausēda norādīja, ka jautājums par robežu ir nopietni iestrēdzis.

RĪGA, 24. jūlijs – Sputnik. Latvijas prezidents Egils Levits grasās atrisināt jautājumu par jūras robežu ar Lietuvu vidējā termiņa perspektīvā, vēsta Latvijas portāls Jauns.lv.

Rīgā notika Lietuvas prezidenta Gintana Nausēdas tikšanās ar savu kolēģi. Tās laikā Nausēda norādīja gan uz ievilkušos valsts robežas līguma ratifikācijas procesu, gan uz iespējām atrisināt jautājumu par reģiona jūras dzelmes resursu ekspluatāciju.

Нефтяная буровая платформа - Sputnik Latvija
Miljardi jūras dzīlēs. Kāpēc Latvija nevar tikt pie savas naftas

Preses konferencē pēc tikšanās Levits izteica piekrišanu Lietuvas līderim tajā, ka jautājums jāatrisina pēc iespējas ātrāk.

Vienošanās par robežas noteikšanu tika parakstīta jau 1999. gadā. To ratificējusi tikai Lietuva. Jaunā robeža krietni palielinājusi Lietuvas jūras teritoriju.

Latvija joprojām vilcinās ar līguma ratifikāciju. Rīga vēlas, lai Viļņa no sākuma paraksta vienošanos par ekonomisko sadarbību kontinentālajā šelfā, savukārt Līgums par jūras robežu paredz pretējo. Latvijas Ārlietu ministrijas pozīcija paliek nemainīga.

Vairāk nekā pirms desmit gadiem Latvijas parlamentārieši apmaiņā pret līguma ratifikāciju piedāvāja sadalīt vienu no lielākajam naftas ieguves vietām, kaut gan gandrīz visa tā atrodas Lietuvas ūdeņos. Viļņa tam nepiekrita.

Pēc Lietuvas Seima Ārlietu komitejas locekļu sacītā, šādas situācijas, kad divas valstis nespēj vienoties par jūras robežu, Eiropas Savienībā nav.

Ziņu lente
0