"Šprotu karalis" Babris: Porošenko sameloja Latvijas prezidentam trīs reizes

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг Украины у здания посольства в Риге
Флаг Украины у здания посольства в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušā Ukrainas prezidenta Petro Porošenko partija Augstākās Radas vēlēšanās uzrādīja augstākus rezultātus ārzemju vēlēšanu iecirkņos, tostarp arī Latvijā.

RĪGA, 23. jūlijs – Sputnik. Ukrainā 21. jūlijā notika parlamenta ārkārtas vēlēšanas. Balsoja arī ukraiņi Latvijā – kopumā Rīgas iecirknī tika reģistrēti 2508 vēlētāji, no tiem nobalsot atnāca 539. Par Ukrainas vēlēšanu gaitu un rezultātiem Latvijā portālam Baltnews pastāstīja vēlēšanu komisijas vadītāja Natālija Šilova un novērotājs Arnolds Babris.

Президент Украины Владимир Зеленский голосует на досрочных выборах в Верховную раду Украины - Sputnik Latvija
Radā ukraiņiem prognozē "katastrofu" Zeļenska partijas dēļ

Latvijā Augstākās Radas vēlēšanās varēja nobalsot iecirknī Nr. 900047 – no plkst. 8:00 līdz 20:00. Pēc Šilovas sacītā, vēlēšanas aizritēja mierīgi un bez jebkādiem pārkāpumiem, cilvēki nāca ar Ukrainas karodziņiem, nacionālajos kreklos, nekādu konfliktu nebija.

Vēlētāju aktivitāte sastādīja 21,49%. No 539 vēlēšanu lapām divas tika atzītas par nederīgām. Balsu izkārtojums ir sekojošs: "Tautas kalps" – 32,96%, "Eiropas solidaritāte" – 23,64%, "Opozīcijas platforma – Par dzīvi" – 12,84%, Šarija partija – 10,42%, partija "Balss" – 10,05%.

Arnolds Babris, komentējot vēlēšanu rezultātus, norādīja, ka Latvijā Zeļenska partija ieguva mazāk balsu, nekā vidēji Ukrainā. Porošenko partija, tieši pretēji, Latvijā uzrādīja krietni labāku rezultātu, nekā Ukrainā, analoģiska tendence ir arī citos ārvalstu vēlēšanu iecirkņos.

"Domāju, ka tas ir saistīts ar to informatīvo telpu. "Antiporošenko" aģitācija tika rīkota lielākoties Ukrainā. Domāju, ka Porošenko tēls ārzemēs izskatās nedaudz labāk nekā pašā Ukrainā," norādīja Babris.

Komentējot jautājumu par turpmāko Ukrainas un Latvijas attiecību attīstību, Babris neaizmirsa pieminēt savu problēmu, kuru viņš piedzīvojis Ukrainā, – jau vairākus gadus viņš cīnās ar reideru ieņemšanas mēģinājumiem viņam piederošajā īpašumā, un aizstāvēt savu biznesu viņam izrādījies grūti, neskatoties par uz Latvijas ĀM aizstāvību visaugstākajā līmenī.

"Ņemot vērā to, ka Porošenko trīs reizes samelojis mūsu prezidentam (tiek domāts Raimonds Vējonis – red.)… Mēs ceram, ka Ukrainas kurss mainīsies uz labāko pusi. Ceram, ka sāksim ar to, ka pašā Ukrainā iestāsies kārtība – sāks saukt pie atbildības gan korumpētos, gan ierēdņus. Jo tas, kas tur notiek, – tas nav normāli. (…) Mums tur ir viena konflikta situācija – reideru ieņemšanas mēģinājumi, acīmredzama nekārtība. Mūsu prezidents trīs reizes par to runājis ar Porošenko. Viņš atbildēja: jā, sāksim kontrolēt. Un pēc tam viņš stāstīja visādas muļķības," pateica Babris.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko - Sputnik Latvija
Rinkēvičs aicina Ukrainu pārtraukt biznesa laupīšanas gadījumus

Pēc viņa domām, attiecības starp Krieviju un Ukrainu pēc jaunā parlamenta ievēlēšanas arī diez vai uzreiz izies no strupceļa.

"Ātru izmaiņu nebūs. Neticu. Pat ja situācija tiks iekonservēta, tas jau būs progress. Galvenais, lai nebūtu pasliktināšanās," pateica Babris.

Svētdien Ukrainā notika parlamenta vēlēšanas. Saskaņā ar nacionālā exit poll datiem, Augstākajā Radā iekļūst piecas partijas – prezidenta Vladimira Zeļenska partija "Tautas kalps" iegūst 42,6%, tai seko "Opozīcijas platforma – Par dzīvi" – 13%, trešajā vietā ir bijušā prezidenta Petro Porošenko partija "Eiropas solidaritāte" – 8,4%.

Turklāt parlamentā iekļūst bijušās premjeres Jūlijas Timošenko partija "Batkivščina" (8,0%) un mūziķa Svjatoslava Vakarčuka "Balss" (6,1%).

Ziņu lente
0