Saglabājās masti, lielgabals un enkurs: Baltijas jūrā atraduši 500 gadus vecu kuģi

CC0 / pixabay / Побережье Балтийского моря
Побережье Балтийского моря - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki atraduši Baltijas jūras dzelmē Kristofora Kolumba un Leonardo da Vinči laiku kuģi, kurš ir saglabājies teicamā stāvoklī.

RĪGA, 23. jūlijs – Sputnik. Baltijas jūras dzelmē atrasts pirms aptuveni 500 gadiem nogrimis kuģis. Renesanses laikmeta kuģis teicami saglabājies aukstajos ūdeņos, liekas, it kā tas būtu nogrimis tikai vakar, saka eksperti. Par atradumu paziņoja avīze New York Times.

Kuģis, kura garums ir 52-60 pēdas, tika atrasts 24 jūras jūdžu attālumā no Zviedrijas piekrastes – vēl 2009. gadā Zviedrijas jūras administrācija izpētīja dzelmi ar sonāru palīdzību. Toreiz tika iegūts dīvains attēls, taču pētījums netika turpināts.

Šogad dzelme pie Zviedrijas krastiem atkal tika izpētīta – ar robotizētas kameras palīdzību. Operāciju rīkoja kompānija, kura izpētīja iespējamo gāzesvada ielikšanas maršrutu Baltijas jūrā. Kamera nofilmēja mīklainā kuģa korpusu – kuģa masti palikuši savā vietā, uz klāja saglabājies maza kalibra lielgabals un pat daļa takelāžas. Tāpat pētnieki atklāja uz kuģa nelielu koka laivu, ar kuru ekipāžas locekļi varēja nokļūt krastā.

Šī gada martā starptautiska pētnieku komanda veica detalizētāku kuģa korpusa izpēti un konstatēja, ka tas ir Renesanses laikmeta kuģis. Noteikt atraduma datumu palīdzēja kuģa enkurs, pēc zinātnieku domām, tās ir 15. gadsimta beigas – 16. gadsimta sākums.

"Tas ir neticami. Mēs joprojām nevaram atgūties no prieka izjūtas," pateica Rodrigo Pačeko Ruiss, jūras arheologs no Sauthemptonas Universitātes (Lielbritānija), kurš vadīja kuģa izpētes operāciju.

Балтийская аномалия: что сняли шведские океанографы на дне Балтики - видео - Sputnik Latvija
Video
Baltijas anomālija: objekts Baltijas jūras dzīlēs samulsinājis zinātniekus

Tiek uzskatīts, ka tas bija tirdzniecības kuģis, nevis karakuģis, lai gan tam bija lielgabals. Taču kādai valstij piederējis šis kuģis, un kāds ir tā nosaukums, pagaidām nav izdevies noskaidrot. Pētnieki dēvē to par Okänt Skepp, kas tulkojumā no zviedru valodas nozīmē "nezināms kuģis".

Pēc ekspertu domām, skābekļa trūkums Baltijas jūras ledainajos dziļumos pasargāja kuģi no mikroorganismiem, kuri 500 gadu laikā varēja iznīcināt to siltākos ūdeņos.

Zinātnieki plāno atgriezties atraduma vietā un sarīkot trešo izpētes raundu, tostarp paņemt koksnes paraugus un veikt tās analīzi, lai noskaidrotu precīzāk, kad kuģis tika uzbūvēts un nolaists ūdenī. Tiešu kuģa atrašanās vietu viņi tur noslēpumā, lai to neatrastu dārgumu meklētāji.

Ziņu lente
0