Bijušais Igaunijas prezidents Ilvess pastāstīja, kādā jomā Igaunija apsteigusi ASV

© AP Photo / Dmitry LovetskyЭкс-президент Эстонии Тоомас Хендрик Ильвес
Экс-президент Эстонии Тоомас Хендрик Ильвес - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram

RĪGA, 22. jūlijs – Sputnik. Bijušais kaimiņvalsts prezidents Tomas Hendriks  Ilvess savā Twitter salīdzināja Igauniju un ASV, nonākot pie secinājuma, ka mazā Baltijas republika dažos aspektos ir guvusi lielākus panākumus, nekā pasaules pirmā ekonomika, vēsta Sputnik Igaunija.

Šādas domas Ilvesam radušās pēc ASV prezidenta Donalda Trampa nesenā tvīta, kurā viņš apsūdzēja četras Kongresa deputātes, ka "viņas atbraukušas no valstīm, kuru valdības ir īsta katastrofa", taču viņas atļaujas nekaunīgi "mācīt ASV, visdižākās un spēcīgākās planētas valsts tautai, kā jāstrādā valdībai".

Pēc Trampa domām, ārzemju izcelsmes Kongresa deputāti varētu atgriezties savās izcelsmes valstīs, lai palīdzētu vietējām varasiestādēm tikt galā ar tur valdošo noziedzību un "postažu".

Tomass Hendriks Ilvess, būdams pazīstams Trampa politikas kritiķis, nespēja paiet garām šiem paziņojumiem. Savā Twitter viņš uzsvēra, ka pēc Igaunijas neatkarības atjaunošanas viņš kā reizi atgriezās no ASV savas izcelsmes valstī. "Šobrīd Igaunijas infrastruktūra un sabiedriskie pakalpojumi ir kļuvuši labāki, savukārt noziedzības un korupcijas līmenis ir daudz zemāks, nekā ASV. Igaunija ir arī pasaules līderis digitālo tehnoloģiju un kiberdrošības jomā," uzrakstīja Ilvess.

"Nevienam nedrīkst pavēlēt "atgriezties", kaut gan "tur" lietām reiz var klāties labāk, nekā tev," noslēdza bijušais Igaunijas prezidents.

Igaunijas eksprezidents Tomass Hendriks Ilvess - Sputnik Latvija
Igaunijas eksprezidents nokauninājis Mogerīni par ASV veltītajiem izteikumiem

Pēc sava prezidentūras termiņa beigām Tomass Hendriks Ilvess bieži uzstājas, kā spīkers populāros Eiropas pasākumos, tostarp ar informācijas tehnoloģiju tēmu. Tieši viņam, piemēram, pieder starptautiskas kiberalianses izveidošanas ideja, kuras uzdevums būs savstarpēja tās locekļu aizsardzība no kiberdraudiem.

Tomasa Hendrika Ilvesa vecāki Otrā pasaules kara beigās emigrēja uz Zviedriju, un no turienes – uz ASV. 1976. gadā Ilves pabeidza Kolumbijas Universitāti Ņujorkā, un pēc diviem gadiem ieguva psiholoģijas maģistra grādu Pensilvānijas Universitātē.

1991. gadā politiķis pārcēlās uz Igauniju. No 1993. līdz 1996. gadam Tomas Hendriks Ilves ieņēma Igaunijas Republikas vēstnieka ASV amatu Vašingtonā. Pēcāk Ilvess divas reizes kļuva par valsts ārlietu ministru, savukārt 2006. gadā pirmo reizi tika ievēlēts Igaunijas prezidenta amatā. Pēc desmit gadiem un diviem prezidentūras termiņiem viņu valsts vadītāja krēslā nomainīja Kersti Kaljulaida.

Ziņu lente
0