Krievijas politiķis: ASV izmantos eskalāciju Ormuza šaurumā

© Sputnik / Нина Зотина / Pāriet pie mediju bankasПресс-конференция на тему: "Ливадийский форум за 100 часов до старта"
Пресс-конференция на тему: Ливадийский форум за 100 часов до старта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Federācijas Padomes senators atzīmēja, ka Pentagons plāno starptautisku jūras operāciju "Sargs" ar mērķi veicināt drošību svarīgākajos jūras ceļos Tuvajos Austrumos.

RĪGA, 21. jūlijs – Sputnik. ASV izmantos situācijas saasināšanos Ormuza šaurumā, lai pastiprinātu savu militāro klātbūtni reģionā, uzskata Krievijas Federācijas Padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Konstantins Kosačovs, vēsta RIA Novosti.

"Jau ir skaidrs, kurš pirmais gatavojas izmantot situācijas saasināšanu Ormuza šaurumā un Tuvajos Austrumos kopumā: Pentagons nupat apstiprināja karavīru izvietošanu Saūda Arābijā. Tāpat ASV informēja, ka tiek izstrādāta starptautiska operācija "kuģniecības aizsardzībai Tuvākos Austrumos, ņemot vērā nesenos notikumus Persijas līča reģionā," Kosačovs pauda savu viedokli Facebook.

Senators atzīmēja, ka Pentagons plāno starptautisku jūras operāciju "Sargs" ar mērķi veicināt drošību svarīgākajos jūras ceļos Tuvajos Austrumos.

"Tas, cik strauji tika paziņots par tās izstrādāšanu, apstiprina pieņēmumu, ka ASV vienkārši gaidīja ieganstu savas militārās klātbūtnes pastiprināšanai reģionā – un sagaidīja," uzsvēra politiķis.

Iepriekš Irānas vadība paziņoja, ka Ormuza šaurumā aizturēts tankeris Stena Impero, kas iesaistīts incidentā ar Irānas zvejnieku kuģi. Pēc visām nepieciešamajām procedūrām Irānas Islāma revolūcijas sargu korpusa (IRSK, Irānas bruņoto spēku daļa) Jūras spēki pavadīja tankkuģi uz Abbasa ostu.

Islāma Republikas varasiestādes informēja, ka tankkuģa ekipāžā ir 18 Indijas pilsoņi, kā arī Krievijas, Latvijas un Filipīnu valstspiederīgie.

Tankkuģu karš

Британский танкер Stena Impero - Sputnik Latvija
Irāna paskaidroja britu tankkuģa aizturēšanas iemeslus Ormuza šaurumā

"Tankkuģu karš" starp Irānu un Lielbritāniju sākās pēc tam, kad 4. jūlijā Gibraltāra varasiestādes ar britu jūras kājnieku atbalstu aizturēja supertankkuģi Grace 1 ar Panamas karogu. Ziņots, ka tas vedis divus miljonus barelu jēlnaftas no Irānas uz pārstrādes rūpnīcu Sīrijā. Teherāna šo informāciju noliedza un pieprasīja atbrīvot tankkuģi.

Aptuveni nedēļu vēlāk mediji klāstīja, ka pieci nelieli kuģi, domājams, no Irānas, centušies apturēt britu tankkuģi Ormuza šaurumā, taču kuģa pavadonis – fregate HMS Montrose devis kuģiem mutisku brīdinājumu, un viņi palaiduši tankkuģi.

Irānas valdība noliedza, ka būtu centušies kavēt britu kuģa reisu, taču Lielbritānija informēja, ka apspriež ar ASV iespēju paplašināt militāro klātbūtni Persijas līcī.

Ziņu lente
0