Skandāls Latvijas izglītības sistēmā: lielākā augstskola apsūdz ministri dezinformēšanā

© Facebook / Latvijas UniversiteteЛатвийский университет
Латвийский университет - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā lielākā universitāte apsūdz izglītības ministri Ilgu Šuplinsku sabiedrības dezinformēšanā un politiskā spiediena rosināšanā.

RĪGA, 18. jūlijs – Sputnik. Latvijas izglītības sistēmā izvērsies visnotaļ nopietns skandāls. Latvijas Universitāte (LU) grasās iesniegt sūdzību Eiropas Universitāšu asociācijā, kā arī citās starptautiskās organizācijās, par izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku, kura pārstāv Jauno konservatīvo partiju (JKP). Par to tiek ziņots universitātes mājaslapā.

Šuplinska iesāka šī gada maijā aizritējušo LU rektora vēlēšanu noteikumu atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Dīvainās vēlēšanas

Latvijas Universitātes rektora vēlēšanas notika šī gada maijā. Ievelēšanai šajā amatā kandidātam jāsaņem vairāk nekā puse no 286 balsīm. Taču spriežot pēc balsojuma rezultātiem, neviens no pretendentiem nespēja pārvarēt šo robežu. Neraugoties uz to Satversmes sapulces priekšsēdētājs paziņoja, ka, pēc viņa domām, uzvarējis Indriķis Muižnieks.

Ученик старших классов - Sputnik Latvija
Latvijas skolēni joprojām slikti zina matemātiku un fiziku

Rezultātā daļa augstskolas pasniedzēju uzstāja uz Satversmes sapulces sasaukšanas, un 2019. gada 6. jūnijā slepena balsojuma rezultātā Muižnieks tika ievēlēts rektora amatā. Par viņu nobalsoja 132 cilvēki, pret bija 122, tostarp deviņas balsošanas lapas tika atzītas par nederīgām.

Šuplinska klasificēja to kā vēlēšanu procesa pārkāpumu un, kā jau bija teikts, iniciēja pārbaudi. Taču, pēc augstskolas pārstāvju domām, Šuplinskas publiskie paziņojumi par pārkāpumiem LU rektora vēlēšanās līdz Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vērtējuma saņemšanai maldina sabiedrību un ir asā pretrunā ar JKP politiku par "bezkompromisa tiesiskumu".

Tikai Augstāko izglītība iestāžu likuma vai Satversmes pārkāpums var kalpot par iemeslu, lai neapstiprinātu rektoru amatā, tādēļ nav pamata apšaubīt vēlēšanu rezultātus, teikts universitātes paziņojumā. Tāpat LU norāda, ka ministre neievēroja Administratīvā procesa likumu, kurš viņai liek informēt adresātu par iespējamiem pārkāpumiem, lai viņš spēj sagatavot atbildi un argumentus sevis aizstāvēšanai.

Universitātē aicina izvērtēt, vai ir vieta Valsts pārvaldes likuma pārkāpumam, jo ministre iejaucās IKVD kompetencē.

Tagad visa šī informācija tiks nosūtīta Eiropas Universitāšu asociācijai, kā arī, ja Latvijas valdība neapstiprinās amatā rektoru, nekavējoties sekos prasības iesniegšana Administratīvajā tiesā.

Gards kumoss?

Interesanti, ka, saskaņā ar Rus.lsm.lv informāciju, ievēlētais rektors Muižnieks atzīmēja ievērojamu zaudējumu, kuru LU reputācijai radīja vēlēšanu skandāls. Savukārt saasinātās cīņas par rektora amatu iemesls, kā viņš uzskatīja, ir universitātei piederošie nekustamie īpašumi.

Turklāt iepriekš LU prorektore Ina Druviete paziņoja, ka izglītības ministram nav tiesību neizvirzīt rektoru apstiprināšanai amatā.

Tagad lēmumu pieņems Ministru Kabinets.

Latvijas Universitāte, kura atrodas Rīgā, uzsāka savas vēstures gaitas 1919. gadā un ir iekļauta pasaules labāko universitāšu reitingā QS World University Rankings.

Ziņu lente
0