Lidmašīnā Rīga – Pafa iespēra zibens, remontdarbus veica visu nakti

© Pixabay / aiacPLГроза
Гроза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lidmašīnā Rīga – Pafa, kura lidoja virs Egejas jūras, iespēra zibens, tā guva nelielus bojājumus, taču veiksmīgi nosēdās galamērķī, pasažieri necieta.

RĪGA, 17. jūlijs – Sputnik. Aviokompānijas Ryanair lidmašīna Boeing 737-800, kura 16. jūlijā izlidoja no Rīgas uz Pafu (Kipra), guva bojājumus zibens trieciena dēļ, vēsta philenews.com.

Saskaņā ar portāla datiem, lidmašīnā iespēra zibens, kad tā lidoja virs Egejas jūras, neilgi pirms nosēšanās Pafas lidostā. Lidmašīna veiksmīgi piezemējās, un daudzi pasažieri pat nesaprata, kas tieši notika, viņu uztraukums bija saistīts vien ar grūtajiem laikapstākļiem lidojuma laikā.

Пассажиры на регистрации в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Nepasauca uz reisu: aitBaltic personas datu aizsardzība izmaksāja ģimenei 1000 eiro

Pēc tam, kad pasažieri bija pametuši lidmašīnu, speciālisti apskatīja klāju un atklāja dažus iekārtu bojājumus.

Lidmašīnas remonts ilga visas nakts garumā, un šodien, 17. jūlijā, Boeing atkal atsāka lidojumus.

Zibens spēriens lidmašīnā ir visnotaļ izplatīta parādība, visbiežāk tas notiek pacelšanās vai nosēšanās laikā, kad lidmašīna nonāk pērkona negaisa mākonī. Bieži lidmašīnas pašas izraisa zibeni stipri elektrizētos mākoņos. Parasti zibens sper lidmašīnas galos, piemēram, spārnu galos un priekšgalā.

Mūsdienu lidmašīnu projektēšanas laikā vienmēr tiek ņemts vērā, ka iekārtām, elektriskajām un degvielas sistēmām ir jābūt pasargātām no zibens spērieniem. Uz lidmašīnām tiek uzstādīti elektrostatiskie novadītāji, kuri parasti atrodas uz spārnu galotnēm. Ja lidmašīnā iesper zibens, tās novada elektrību gaisā. Lidmašīnas klāja elektrosistēmas tiek ekranētas, kas pasargā tās no elektromagnētiskā starojuma, kuru izraisa zibens.

Zibens spēriens ļoti reti noved pie aviokatastrofas, kopš 2000. gada ir reģistrēti vairāk nekā trīs tūkstoši visu veidu lidmašīnu starpgadījumu, un tikai astoņi no tiem tā vai savādāk ir saistīti ar zibens spērieniem.

Ziņu lente
0