Politika

EPPA izveidosies Krieviju atbalstoša koalīcija: Igaunija baidās iziet no asamblejas

© Photo Council of Europe/ Candice ImbertЛетняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы
Летняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Diez vai Igaunija pieņems lēmumu apturēt dalību EPPA vai vispār izstāties no organizācijas, paziņoja parlamenta Starptautisko lietu komisijas priekšsēdētājs Ens Ēsmā.

RĪGA, 16. jūlijs – Sputnik. Igaunijas parlamentārieši uzskata par neprātīgu domu izstāties no Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas protesta kārtā pret Krievijas pilnvaru atjaunošanu, jo tad organizācijā paliks mazāk attiecībā pret Maskavu kritiski noskaņotu locekļu, paziņoja Rīgikogu Starptautisko lietu komisijas priekšsēdētājs Ens Ēsmā ERR intervijā.

"Kopējais viedoklis ir tāds, ka, iespējams, samazināt to EPPA locekļu skaitu, kuri ir kritiski noskaņoti attiecībā pret Krieviju, nav visprātīgākais lēmums. Ja mēs apturēsim savu dalību vai vispār izstāsimies no EPPA, tad neizbēgami pastiprināsies koalīcija, kura noskaņota attiecībā pret Krieviju ne tik kritiski," pateica Ēsmā.

Pēc viņa sacītā, šis jautājums tiks no jauna celts augustā. Mēneša sākumā Rīgā notiks Latvijas, Lietuvas un Igaunijas EPPA delegāciju tikšanās, kurā tās apspriedīs turpmākos soļus.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, EPPA jūnija sesijā pilnā apmērā atjaunoja Krievijas delegācijas pilnvaras. Ukrainas delegācija pieņēma lēmumu pamest EPPA sesiju pēc tam, kad Krievijai tika atgrieztas pilnvaras pilnā apjomā. Turklāt Ukrainas pārstāvis asamblejā Vladimirs Arjevs paziņoja, ka sesiju pameta arī Gruzija, Lietuva, Igaunija, Latvija, Polija un Slovākija, taču Slovākijas delegācija praktiski uzreiz apstrīdēja šo informāciju. Vēlāk medijos parādījās informācija, ka arī Lietuva un Gruzija atteicās pamest sesiju.

Флаг Латвии у Европарламента - Sputnik Latvija
Latvija iecerējusi izveidot opozīciju EPPA no Krievijas pretiniekiem

2014. gadā Krievijai atņēma bāzes pilnvaras EPPA sakarā ar situāciju Ukrainā un Krimas iekļaušanu savā sastāvā. Jautājums par pilnvaru atgriešanu Maskavai tika apspriests divas reizes, taču gala lēmums pieņemt netiks, savukārt sankcijas tika pastiprinātas.

Maskava pārstāja sūtīt dokumentus savu delegātu akreditēšanai, un 2017. gadā atteicās maksāt dalības maksu līdz brīdim, kamēr Krievijas delegācijas tiesības netiks pilnībā atjaunotas.

2019. gadā Krievijai piedāvāja izveidot delegāciju jūnija sesijai. Pagājušajā nedēļā EPPA pieņēma rezolūciju, kura Krievijas delegācijai sniedz tiesības piedalīties jūnija sesijā. Pēc tam tika pieņemts dokuments par Krievijas pilnvaru apstiprināšanu pilnā apjomā.

Ziņu lente
0