Viedoklis

Kas nacionālistiem prātā, tas Ārlietu ministrijai uz mēles

© Sputnik / Sergey MelkonovШествие легионеров в Риге 16 марта 2019
Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā latviešu diplomāti izpļāpājās par savu pieķeršanos nacistu okupācijai valstī.

Latvijas Ārlietu ministrija nākusi klajā ar ārkārtīgi interesantu ziņu, kas ļauj jaunā gaismā skatīt latviešu diplomātu pasaules uzskatu. Resora vietnē publicēta ziņa par Latvijas ĀM pārstāvju sarunu ar Krievijas pagaidu pilnvaroto Latvijā Vadim Vasiļjevu.

Atstāsim malā pat Latvijas diplomātu pieļauto rupjo kļūdu vietnē – Vasiļjevs nodēvēts par "Krievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi". Tas gan ir dīvaini, jo tas pats ministrs Edgars Rinkēvičs labi pārvalda krievu valodu.

Главы иностранных дипмиссий во время возложения в День Победы - Sputnik Latvija
Mūsu pienākums ir godināt padomju karavīru varoņdarbu: vēstniecība atbildēja Latvijas ĀM

Vērā ņemama ir cita ziņa. Citēšu: "Sarunā Krievijas vēstniecības pārstāvim tika norādīts, ka Maskavā plānoto svētku uguņošanu par godu padomju karaspēka veiktās Rīgas pilsētas atbrīvošanas no vācu okupācijas 75. gadskārtai Latvijas puse uzskata par nepieņemamu un nedraudzīgu rīcību."

Tātad Latvijas Ārlietu ministrija nosaukusi svētkus par godu Rīgas atbrīvošanai no vācu okupācijas par "nepieņemamu un nedraudzīgu rīcību". Ministrija skaidri likusi saprast, ka nacistiskās okupācijas pārtraukšana tās acīs ir skumjš notikums.

ĀM un nacistu okupanti

Tieši tā, bez niansēm. Iepriekš latviešu diplomāti centās skaidrot, ka nacistu sakāve ir laba lieta, bet padomju karaspēka tālākā uzturēšanās Latvijā – slikta.

Tas pats Valdis Zatlers savulaik, komentējot savu lēmumu piedalīties Uzvaras dienas svētkos Maskavā 2010.gadā, atzīmēja, ka 9.maija svētkus – uzvaru karā nav iespējams saistīt ar tā saucamo Latvijas "okupāciju", jo tā sākusies 1940.gada 17.jūnijā. skaidrs, ka līdzīgs bija arī Zatlera viedoklis par Rīgas atbrīvošanas dienu.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Latvija
Marija Zaharova stingri atbildēja Baltijas valstīm par pretenzijām pret salūtu

Lai nu būtu, kā būdams. Nenovirzīšos no tēmas un nesākšu diskusiju par "okupāciju". To, ka nekādas "okupācijas" nebija, savulaik jau spīdoši pierādīja latviešu žurnālists Juris Paiders savā grāmatā "Nākotnes melnraksti I: Latvija 1934. - 1941." Svarīgs ir kas cits. Latvijas ĀM ir nepārprotami solidarizējusies ar nacistiskajiem okupantiem.

Nāksies atgādināt latviešu diplomātiem, ka Rīgu atbrīvoja 130. latviešu strēlnieku korpusa karavīri un Rēzeknes 1. latviešu nakts bumbvedēju aviācijas pulka piloti. Kopā ar citām Sarkanās armijas vienībām viņi patrieca nacistus no Latvijas.

Interesanti, kā tādas Latvijas ĀM "ziņas" saskan ar Rinkēviča viedokli par solidaritāti ar antihitlerisko koalīciju, vismaz tās rietumu locekļiem? Vai Latvijas ĀM kaut kas būtu mainījies un ministrija būtu nolēmusi atzīt Latviju par nacistiskās Vācijas sabiedroto? Varbūt nākamgad latviešu diplomāti ies svētku maršā pa Rīgu 1.jūlijā kopā ar Igoru Šiškinu – svinēs nacistiskās okupācijas sākumu Rīgā?

Ziņu lente
0