Jaunatne ir apdraudēta: Latvija – otrajā vietā ES pašnāvību skaita ziņā

© pixabayСилуэт девушки
Силуэт девушки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā izveidojusies kritiska situācija pašnāvību skaita ziņā. Lielāko problēmu rada psihiatriskās palīdzības trūkums, atzina Veselības ministrija.

RĪGA, 13. jūlijs — Sputnik. Gandrīz ik dienas Latvijā notiek pašnāvības. Pagājušajā gadā no dzīves labprātīgi aizgājuši 409 cilvēki.

Šī gada pirmās puses rezultāti likuši Latvijai pašnāvību skaita ziņā ierindoties desmitajā vietā pasaulē un otrajā vietā – Eiropas Savienībā, vēsta LNT.

Garīgās veselības dati liecina, ka vidēji katrs trešais ES iedzīvotājs cieš no psihiskas vai neiroloģiskas saslimšanas. Daudzi nevēršas pēc palīdzības, ņemot vērā sabiedrībā valdošos stereotipus un aizspriedumus.

Veselības ministrija atzina, ka Latvijā iestājusies kritiska situācija garīgās veselības jomā un cīņā ar tādām slimībām.

"Tieši pusaudžu, jauniešu pašnāvību ziņā esam diemžēl čempionos Eiropas Savienībā. Kas par problēmu? Psihiskās aprūpes nepieejamība, ir visai izteikts tas, ka cilvēku psihiskās saslimšanas sākumu nepamana," norādīja veselības ministre Ilze Viņķele.

Šogad psihiskā veselība ir viena no ministrijas prioritātēm. Resors sola ieguldīt papildu līdzekļus šajā jomā, lai nodrošinātu ārstniecības pieejamību, cilvēkresursus un infrastruktūru.

Ziņu lente
0