Tbilisi vētrainās nakts detaļas

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasУчастники акции протеста у здания парламента Грузии в Тбилиси
Участники акции протеста у здания парламента Грузии в Тбилиси - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policijai nācās nostāties dzīvā sienā starp divām paralēlām protesta akcijām pie nacionālā parlamenta ēkas. Vienā pusē skanēja angļu popgrupu un rokgrupu dziesmas, otrajā – pareizticīgo priesteru lūgšanas.

RĪGA, 9. jūlijs – Sputnik. Vienlaikus divas akcijas notika Gruzijas galvaspilsētas centrā naktī uz 9. jūliju – vienā kā jau ierasts pieprasīja valsts IeM vadītāja Georgija Gaharija demisiju, otrajā – ne mazāk tradicionāli uzstājās pret seksuālo minoritāšu gājiena rīkošanu Tbilisi, vēsta Sputnik Igaunija.

Kā vēsta Telegram kanāls "Sputnik — Tuvējā pierobeža", pirmās akcijas dalībnieki izteica pret Krieviju vērstus paziņojumu, savukārt otrās akcijas dalībnieki uzstāja uz izvirtuma propagandas aizlieguma.

Акция протеста у здания парламента Грузии - Sputnik Latvija
Gruzijā uzbruka Krievijas žurnālistiem

Kad policija atvēra Rustaveli prospektu, abas akcijas vienlaikus norisinājās pie nacionālā parlamenta ēkas. Sadursmju vai provokāciju novēršanai kārtības sargi nostājās vairākās rindās starp protestu dalībniekiem.

Tiek ziņots, ka akcijā, kurā pieprasīja IeM vadītāja demisiju, bija lielākoties jaunieši un opozīcijas partijas "Eiropeiskā Gruzija – brīvības kustība" līderi, savukārt otrajā – lielākoties vecākas paaudzes pārstāvji un pareizticīgo baznīcas priesteri.

Pēc pusnakts publiskās uzstāšanās karstums manāmi norima, galvenokārt skanēja mūzika. Pirmajā akcijā translēja angļu grupu The Beatles un Queen kompozīcijas, savukārt otrajā lasīja lūgšanas un iededza sveces.

Mītiņš pie telekanāla "Rustavi 2" ēkas

Vēl viena akcija notika 8. jūlija vakarā Tbilisi pie vietējā telekanāla "Rustavi 2" ēkas.

Акция протеста у парламента Грузии, 20 июня 2019 - Sputnik Latvija
Gruzijā noritēja mītiņš sakarā ar to, ka "Rustavi 2" raidījuma vadītājs aizvainoja Putinu

Pēc raidījuma vadītāja Georgija Gabunija skandalozā paziņojuma raidījumā "Postskriptum" telekanālā "Rustavi 2" – viņš ārkārtīgi netīrā veidā aizvainoja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un viņa mirušos vecākus, izmantojot nenormatīvo leksiku, –parasti gruzīni pauda nepiekrišanu žurnālista pozīcijai un viņa runas stilam.

Pie "Rustavi 2" ēkas vairāki simti cilvēku pieprasīja Gabunija atlaišanu un izmaiņas telekompānijas vadībā. Sanākušie paziņija, ka Gabunija atstādināšana no darba uz diviem mēnešiem nav pietiekams soda pasākums un ka telekompānijas vadība cenšas piemānīt sabiedrību. Akcijas dalībnieki paziņo, ka neizbeigs protestus, kamēr viņu prasības netiks izpildītas. Iepriekš Gabunija paziņojumu nosodīja Gruzijas pirmās amatpersonas un "Žurnālistu ētika harta".

Akcija tiks atsākta 9. jūlija vakarā.

Nekārtības Tbilisi

Nekārtības Gruzijas galvaspilsētā sākās dēļ tā, ka Pareizticības starpparlamentu asamblejas Ģenerālās sesijas atklāšanas laikā organizācijas vadītājs, KF Valsts domes deputāts Sergejs Gavrilovs apsēdās parlamenta spīkera krēslā. Turklāt, kā viņš pats skaidroja, šajā vietā viņu iesēdināja Gruzijas puse "atbilstoši šāda veida pasākumu protokolam".

Gruzijas protestu lozungi un sejas - Sputnik Latvija
Foto
Gruzijas protestu lozungi un sejas: desmit negaidītas fotogrāfijas

Tas izraisīja opozīcijas deputātu sašutumu, viņi atstāja ēku, un parlamenta ēkā ielauzās radikāļi. Vēlāk pilsētas centrā sākās mītiņš, kuram pievienojās opozīcija, pieprasot valdības atkāpšanos. Piketētāji demonstrēja Krieviju un tās iedzīvotājus aizvainojošus plakātus, banerus un t-kreklus, kliedza pret Krieviju vērstus lozungus.

Atbildes kārtā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis rīkojumu, kurš aizliedz Krievijas aviopārvadātājiem īstenot lidojumus uz Gruziju, sākot ar 8. jūliju. Turklāt Valsts dome izskatīs jautājumu aizliegt Gruzijas vīna un ūdens piegādi Krievijā, kā arī naudas pārvedumu aizliegšanu uz Gruziju.

Šādu lēmumu valsts vadītājs pieņēmis, lai nepakļautu briesmām Krievijas pilsoņus valstī, kur kopš 20. jūnija notiek protesta akcijas. Savu lomu nospēlēja arī Gruzijas prezidentes Salomes Zurabišvili paziņojums, kura nosauca Krieviju par "ienaidnieku un okupantu" un uzvēla vainu par nekārtībām Tbilisi Maskavai

Ziņu lente
0