Viedoklis

"Neatgriešanās punkts krieviem": Eiropa upurē sevi ASV raķešu dēļ

CC BY 2.0 / The U.S. Army / alaskaНаземная ракета-перехватчик на комплексе противоракетной обороны США
Наземная ракета-перехватчик на комплексе противоракетной обороны США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas valstu suverenitātei nav nekā noderīgākā par nacionālo drošību, kura nav atkarīga no Amerikas garantijām, kamēr Krievijas reakcija uz ASV raķešu kompleksu pietuvošanos ir absolūti paredzama.

ASV grasās paplašināt savu PRA sistēmu Rumānijā un Polijā. Lielākā un ietekmīgākā amerikāņu avīze The New York Times sestdien ar atsauci uz informētiem Eiropas avotiem paziņoja, ka "NATO valstis pēta jautājumu par to, lai paplašinātu savu pretraķešu aizsardzības (PRA) spēku tehniskās iespējas, tostarp Rumānijā un Polijā, lai ļautu tām notriekt Krievijas raķetes pēc Vidēja un mazāka darbības rādiusa raķešu likvidācijas līguma (INF) darbības beigām".

Amerikas Savienoto Valstu Nacionālā pretraķešu aizsardzības sistēma (National Missle Defense) sākotnēji tika izstrādāta ASV teritorijas aizsardzībai no padomju ballistiskajām raķetēm. Pēcāk parādījās leģenda par Eiropas sabiedroto aizsargāšanu  no "atstumto valstu" (KTDR, Irāna, Sīrija, Lībija, Irāka) raķešu triecieniem, vairumam kuru nekad nav bijis starpkontinentālo raķešu. Attiecībā uz Krieviju, tad pat mazākajiem (operatīvi taktiskajiem) "Iskanderiem" ir redzama jebkura esošā un perspektīvā pretraķešu aizsardzības sistēma. Kur tad slēpjas ASV PRA būvniecības būtība Eiropā?

Slēptā būtība

Эсминец ВМС Великобритании Йорк - Sputnik Latvija
Viedoklis
Bīstamo ilūziju gūstā: "jūras valdniece" met aci uz Baltijas jūru
Maskava vairākkārt paziņojusi, ka vērtē amerikāņu PRA sistēmas objektus Rumānijā un Polijā kā ieroci, kurš tiek virzīts pret Krievijas kodola vairogu. Galvenais PRA mērķis ir nevis aizsardzība, bet uzbrukums. Jo pozīcijas rajoni un MK-41 palaišanas iekārtas Austrumeiropā var izmantot spēcīgam (preventīvam) triecienuzbrukumam stratēģiskiem objektiem Krievijas teritorijā ar zemes bāzējuma spārnotajām raķetēm Tomahawk, kuru lidojuma attālums ir līdz 2500 kilometriem.

Un kad The New York Times raksta, ka NATO valstis domā par PRA Aegis Ashore tehnoloģisko iespēju paplašināšanu, tas nozīmē: Vašingtona grasās pastiprināt trieciena potenciālu Austrumeiropas teritorijā. Lai piekļūtu tuvāk Maskavai preventīvā vai izšķirošā trieciena veikšanai. Ir acīmredzami, ka šāda veida uzbrukums ir saistīts ar kodola eskalācijas risku un pilnvērtīgu atbildes triecienu ASV teritorijai, taču militārā budžeta apmērs un ticība "Amerikas ekskluzivitātē" (ticība tam, ka kodolkarā var uzvarēt ar pirmā trieciena monopola palīdzību) reiz var gūt virsroku pār saprāta argumentiem.

Krievijas reakcija uz Amerikas raķešu kompleksu tuvošanos ir absolūti paredzama, un daudzi saprātīgi cilvēki "tajā pusē" saprot riska pakāpi. Tā, piemēram, bijušais ASV aizsardzības ministra palīgs un NATO lietu eksperts Džims Taunsends paziņoja: "Krieviem tas būs neatgriešanās punkts. Tā būs reāla eskalācija."

Eskalācijas procesā Eiropai tiks atvēlēta upura loma. Protams, ne jau visas 27 Vašingtonas Eiropas sabiedrotie gatavi ciest "Amerikas vērtību" dēļ. "Jaunās PGA un PRA sistēmas" apspriešanas procesā ir iespējama alianses dalībvalstu sašķelšanās. Taču grūtās situācijās ASV prot izgriezt rokas sabiedrotajiem, jeb risināt problēmas uz divpusējo vienošanos pamata. Domājams, ka jauneiropieši (Rumānija un Polija) neiebildīs pret PRA "modernizāciju" savā teritorijā ar finanšu stimulēšanas nosacījumu.

Dominēšanas utilizācija

Krievija savā pusē metodiski atbild uz drošības draudiem savu robežu perimetrā un grauj pasaulē izveidoto Amerikas dominēšanas monopola sistēmu. Beļģu izdevums Defensa.org norāda: "Nesenais Indijas un Turcijas lēmums par labu Krievijas raķešu kompleksiem S-400 ir pagrieziena punkts esošajā starptautiskajā divu pretēju starptautisko attiecību paradigmu cīņā. Abas valstis dod prettriecienu kolosālajam angļu un amerikāņu impērijas spiedienam, kura kopš 2007. gada novirza visus spēkus plašas militārās struktūras veidošanai apkārt Krievijai pilna spektra utopiskās dominēšanas doktrīnas ietvaros."

Zenītraķešu sistēmu S-400 iegāde Ķīnas, Indijas un Turcija divu miljardu iedzīvotājiem – nav vienīgais, taču visuzskatāmākais un svaigākais amerikāņu dominēšanas sistēmas sagraušanas piemērs. Krievijas kompleksi ļaus virsskaņas ātrumā iznīcināt raķetes, lidmašīnas, bumbas – 400 kilometru rādiusā un augstumā līdz 185 kilometriem. Rindā pēc Krievijas S-400 sistēmām manīta Katara, Saūda Arābija, Ēģipte, Alžīrija, Maroka un Vjetnama. Patiešām, valsts suverenitātei nav nekā derīgākā par nacionālo drošību, kura nav atkarīga no Amerikas garantijām.

Ziņu lente
0