Daily Star: Londonā atkritumu tvertnē atrasti Portondaunas laboratorijas dokumenti

© Sputnik / Алекс Макнотон / Pāriet pie mediju bankasИнформационный щит на подъезде к территории в 12 километрах от города Солсбери
Информационный щит на подъезде к территории в 12 километрах от города Солсбери  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izdevums stāsta, ka tvertnē atrasti tūkstošiem lapu ar personas datiem, informāciju par apsargu ekipējumu un plašs apjoms citu ziņu.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Atkritumu tvertnē autostāvvietā Londonas ziemeļos atrasti Portondaunas kara ķīmiskās laboratorijas slepenie dokumenti, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz britu izdevumu Daily Star.

Lielbritānija - Sputnik Latvija
Migla izklīst: Krievija trīskārt pieķērusi Londonu melos

Izdevums vēsta, ka atkritumos nokļuvuši tūkstošiem lapu ar personas datiem, informāciju par apsargu ekipējumu, detalizēts laboratorijas perimetra patruļu pienākumu apraksts, kā arī datorsistēmu paroles. Ziņots, ka dokumenti attiecas uz dažādiem laika periodiem – no 80.gadu sākuma līdz pat 2017.gada beigām.

"Mēs varam apstiprināt, ka sākta izmeklēšana," izdevums citēja Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas pārstāvja komentāru.

Daily Star piezīmēja, ka eksperts izlūkošanas jomā atrastos dokumentus nosaucis par "terorista sapni".

Militārais pētnieciskais komplekss Portondaunā – "Aizsardzības zinātniski tehnoloģiskā laboratorija” atrodas 12 kilometru attālumā no Solsberijas pilsētas.

Laboratorija sāka darbu pirms vairāk nekā simt gadiem. Tās pirmais uzdevums bija ķīmisko ieroču izstrāde un pētījumi Pirmā pasaules kara gados. Pēc tam kompleksā tika veikti arī ar bioloģiskajiem ieročiem saistīti darbi.

Портон Даун - Sputnik Latvija
Mīklainās nāves Solsberijā: kas slēpjas laboratorijā Porton Down

Gandrīz visa Portondaunas darbība ir aizslepenota, taču zināms, ka laika posmā no 1949. līdz 1989. gadam tajā notika eksperimenti ar cilvēkiem, bet 2008. gadā valsts Aizsardzības ministrija izmaksāja trīs miljonus sterliņu mārciņu 360 veterāniem, kuri cietuši minētajos eksperimentos.

Portondauna nokļuva uzmanības centrā 2018. gada martā, kad Solsberijā tika saindēts Krievijas Izlūkošanas pārvaldes bijušais darbinieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja apgalvoja, ka incidentā izmantotā inde ražota Krievijā, taču Portondaunas laboratorija šo pieņēmumu noliedza.

Ziņu lente
0