Politika

"Gribēt nav kaitīgi": eksperts paskaidroja, kāpēc Grībauskaite nav saņēmusi posteni ES

© фото из личного архиваПолитолог Юрий Светов
Политолог Юрий Светов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daļa Grībauskaite ES vadībā ir spējīga tikai sastrīdēt Eiropas Savienību ar Krieviju, atzīmēja politologs Jurijs Svetovs.

RĪGA, 4. jūlijs – Sputnik. Eiropas Savienības valstu vadība saskaņoja kandidātu sarakstu svarīgākajiem posteņiem savienībā. Starp jaunajiem pretendentiem uz vadošajiem posteņiem ES Lietuvas bijušās prezidentes Daļas Grībauskaites nav. Iepriekš Lietuvā pieļāva iespēju, ka Grībauskaite varētu ieņemt vienu no vadošajiem posteņiem Eiropas Savienībā.

Politologs Jurijs Svetovs intervijā Sputnik Lietuva pauda viedokli, ka Grībauskaites kandidatūra neder nevienam no vadošajiem posteņiem ES.

"Grībauskaite varēja sapņot par amatu ES vadībā, viņas tuvākās aprindas varēja to prognozēt. Sapņot nav kaitīgi. Lai saņemtu tik nopietnu posteni, ir jābūt uz kompromisiem spējīgam cilvēkam," paskaidroja Svetovs.

Politologs raksturoja Grībauskaiti kā "vanagu", kas pildīja noteiktu uzdevumu – sīvus uzbrukumus Krievijai.

"Kāpēc viņa vajadzīga vadošos posteņos ES – sastrīdēt Eiropas Savienību ar Krieviju? Tur vajag saskaņot 27 valstu intereses savā starpā, piedevām vēl attiecības ar Krieviju, ASV, Ķīnu – ko šajā laukā var izdarīt Grībauskaite?" taujāja eksperts.

Избиратели голосуют на выборах президента Литвы - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidenta kandidāti atbalsta pragmatiskas attiecības ar Krieviju

"Objektīvi runājot, ES lokomotīves ir vecās Eiropas valstis, - atzīmēja Svetovs. – Loģiski, ja šo valstu pārstāvji ieņems vadošos posteņus Eiropas Savienībā."

Politologs uzsvēra, ka Grībauskaites laiki ir beigušies. Pēc viņa vārdiem, tamlīdzīga politiķe ar "vanaga" raksturu bija Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, un patlaban tas ir "izmantots materiāls".

63 gadus vecās Grībauskaites pilnvaru laiks Lietuvas prezidenta postenī beidzas 12.jūlijā. Viņa pildīja prezidenta pienākumus divus termiņus, no 2009.gada. Prezidenta postenī Grībauskaiti nomainīs 55 gadus vecais ekonomists Gitans Nausēda.

Светов объяснил, почему Грибаускайте не пустили в руководство ЕС
Ziņu lente
0