Eksperts pastāstīja, kā Varšava "uzprasās" uz militāru Maskavas atbildi

© Sputnik / Евгений БиятовДоцент кафедры истории южных и западных славян Исторического факультета МГУ Юрий Борисенок
Доцент кафедры истории южных и западных славян Исторического факультета МГУ Юрий Борисенок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija cenšas "aizsargāt" no Krievijas savu partneru – Baltijas valstu - vērtības un organizē savā teritorijā militārās sagatavotības centru amerikāņu karavīru vajadzībām.

RĪGA, 3. jūlijs – Sputnik. Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks pavēstīja, ka republikas ziemeļos tiks būvēts kaujas mācību centrs amerikāņu karavīru vajadzībām. "ASV armijas kareivji varēs slīpēt savas prasmes uz vietas, viņiem nevajadzēs braukt uz Vāciju," – Blaščaka teikto citēja RIA Novosti.

Poliju neviens neapdraud, tāpēc amerikāņu militārā kontingenta uzturēšanās valstī ir lieka, radio Sputnik ēterā norādīja Maskavas valsts universitātes Dienvidu un rietumslāvu vēstures katedras docents Jurijs Borisjonoks.

"Polijas valdība cenšas panākt amerikāņu karavīru pastāvīgu dislokāciju savā teritorijā – tas ir mēģinājums iesakņot ASV kareivjus poļu zemē. Kas attiecas uz iemesliem, kuru dēļ amerikāņu karavīri aizvien augošā skaitā uzturas Polijā, jāsaka, ka tādu nav vispār. No Krievijas puses, pat teorētiski, Polijai, kas jau sen iestājusies NATO, nekas nedraud. Taču Polija cenšas "aizsargāt" no Krievijas savu partneru – Baltijas valstu – vērtības, kuras tāpat neviens neapdraud," uzsvēra Borisjonoks.

Eksperts atzīmēja, ka Polijas valdība turpina jau 2015.gadā sākto līniju – prioritāro sadarbību ar ASV militāri tehniskajā jomā. Patlaban Varšava un Vašingtona sadarbojas gan NATO ietvaros, gan divpusēji.

"No vienas puses, valdībai būs jāsedz nopietni izdevumi savas armijas un gaidāmo tūkstoš amerikāņu uzturēšanai, no otras puses, tas dod Polijā valdošanai partijai "Likums un taisnība" nopietnas iekšpolitiskās pozīcijas. Taču vēl nav zināms, cik lielā mērā šī draudzība ir prioritāra amerikāņiem," uzsvēra eksperts.

Jūnija beigās kļuva zināms, ka Varšava un Vašingtona vienojušās par amerikāņu bezpilota lidaparātu MQ-9 eskadriļas dislokāciju Polijā. Pie tam ASV militārais kontiongents republikā tiks palielināts līdz 5,5 tūkstošiem cilvēku. Pieņemts lēmums par amerikāņu kareivju dislokācijas vietām – pārsvarā tā ir Polijas austrumu robeža. Varšava apņēmusies uz sava rēķina sagatavot infrastruktūru ASV karavīru dislokācijai, kā arī uzbūvēt kara lidlauku. Polijas valdība cer, ka paātrināsies arī 32 iznīcinātāju F-35 iegāde ASV.

Krievija uzsvēra, ka kontrolē ASV militārās klātbūtnes paplašināšanos Polijā un ir gatava atbilstošiem atbildes pasākumiem. Pie tam Maskava pauda nožēlu, ka valdība padara poļu tautu par politisko spēļu ķīlnieku – pēc būtības, tā pārvērš Eiropas valsti par mērķi.

Борисенок: с американскими солдатами Польша сама напрашивается на ответ РФ
Ziņu lente
0