Cerība krievvalodīgajiem: ekonomists novērtēja Igaunijas sadalīšanas ieceri

© Foto : из архива автораЭстонский экономист Ханон Барабанер
Эстонский экономист Ханон Барабанер  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Austrumviras krievvalodīgais reģions, ekonomiski attīstītākais un veiksmīgākais Igaunijā, valsts neatkarības gados ir pārvērties par nabadzības reģionu, uzsvēra ekonomikas profesors Hanons Barabaners.

RĪGA, 3. jūlijs – Sputnik. Igaunijas parlamentā neiekļuvušās partijas "Igaunijas brīvā partija", "Igaunijas zaļie" un "Dzīvības bagātība" nākušas klajā ar ierosinājumu sadalīt republiku divās neadministratīvajās ekonomiskajās vienībās. 1,3 tūkstošus balsu savākušās petīcijas autori uzskata, ka tas ļaus valstij septiņu gadu laikā saņemt no ES struktūrfondiem papildu līdzekļus miljarda eiro apmērā.

Iecere sadalīt valsti divos reģionos ir absolūti attaisnota un reāli pamatota, intervijā Sputnik Igaunija novērtēja ekonomikas zinātņu doktors, profesors Hanons Barabaners.

"Igaunijā vērojams būtiskas reģionālā dzīves līmeņa elementu atšķirības. Viens reģions – galvaspilsēta un tās apkaimē esošās teritorijas, otrs – pārsvarā krievvalodīgie valsts ziemeļaustrumi – Austrumvira, kur dzīves un ekonomisko panākumu līmenis ir daudz zemāks nekā vidēji Igaunijā," teica profesors.

Dzīves līmeņa atšķirības "abās Igaunijās" ir ilgtermiņa tendence, konstatēja eksperts.

"Tas saistīts ar to, ka no brīža, kad sabruka PSRS un Igaunija ieguva pastāvību, no reģiona tika izvesti (vai pārtrauca darbu) ļoti lieli savienības pakļautības uzņēmumi. No rūpnieciski attīstītākā un ekonomiski sekmīgākā reģiona Austrumvira ir pārvērtusies par katastrofas reģionu," uzsvēra ekonomists.

Председатель Консервативной народной партии (EKRE) Март Хельме - Sputnik Latvija
Mēs neko nesolījām: Igaunijas IeM vadītājs apsūdz Kariņu propagandā

Viņš atgādināja, ka šāda situācija ir saglabājusies jau ilgus gadus. Cita starpā par to var pateikties arī politiskajai attieksmei pret šo teritoriju.

"Austrumviru valdība uzskatīja par tādu kā nevēlamu bērnu, kuru arī atlaist negribas. Tagad stāvoklis mazliet uzlabojas, tomēr dzīves līmenis ziemeļaustrumos vēl joprojām būtiski atšķiras no galvaspilsētas reģiona," norādīja profesors.

Viens no petīcijas autoriem, "Brīvās partijas" pārstāvs Kauls Nurms atzīmēja, ka vidējā alga pagastos ir aptuveni četras reizes zemāka nekā Tallinā. Arī partijas "Igaunijas zaļie" valdes locekle Oleva Andresa Tinna atgādināja, ka Igaunijā ir bagātā Tallina un Harju apriņķis, un ir arī visa pārējā valsts – Austrumvira, Pelva un Hījumā.

Барабанер об идее разделить Эстонию: это надежда для русскоязычных
Ziņu lente
0