Politika

Ziņas no tirdzniecības kara lauka: ASV un ĶTR pagaidām apturēs "armijas"

© AP Photo / Andy Wong Президент США Дональд Трамп и лидер КНР Си Цзиньпин на встрече в Пекине 9 ноября 2017 г.
Президент США Дональд Трамп и лидер КНР Си Цзиньпин на встрече в Пекине 9 ноября 2017 г. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība spiesta no malas vērot ASV un ĶTR pārrunu kārtējo raundu – puses vienojušas tās atsākt un uz laiku iesaldēt jaunu tirdzniecības sankciju ieviešanu.

RĪGA, 3. jūlijs — Sputnik. ASV un Ķīnas tirdzniecības karu nobremzējusi abu valstu vadītāju tikšanās G20 samitā, taču par pamieru nav ne runas, - puses vienojušās atsākt pārrunas un neieviest jaunas sankcijas un pretpasākumus. Eiropas Savienība pieprasa iespēju piedalīties pārrunās, portālā Sputnik Igaunija pastāstīja Aleksejs Toms.

G20 samitā Osakā ASV un ĶTR vienojās par dialoga atsākšanu un importa tarifu paaugstināšanas politikas "iesaldēšanu" pārrunu laikā – tas neapturēs tirdzniecības karu, taču eksperti cer, ka vismaz apturēs tā eskalāciju.

Ķīnas līderis Si Dziņpins apsolīja ASV prezidentam būtiski palielināt lauksaimniecības produktu iegādes apjomu ASV, paziņoja Donalds Tramps savā lapā Twitter.

​Savukārt Donalds Tramps informēja par savu "labas gribas žestu": Baltā nama vadītājs piekrita "pēc Ķīnas un amerikāņu kompāniju lūguma" atsākt "nežēlastībā kritušās" korporācijas Huawei ražoto rezerves daļu un programmatūras iegādi, kas "nekaitē ASV drošībai".

Vašingronas uzbrukums Huawei Technologies, kas strauji iekaro līdera vietu pasaules tirgū, draudēja ar krahu kompānijām ASV.

Vašingtona meklē sabiedroto cīņā ar Ķīnu

Arī pārējie savstarpējie piekāpšanās žesti vairāk atgādina piespiedu pasākumus, tomēr prezidents Tramps tikšanās rezultātus aprakstīja kā lielus panākumus un "izrāvienu" no ASV lauksaimniecības produkcijas eksporta piegāžu pieauguma viedokļa.

Tiesa, Pekina arī iepriekš jau solīja Vašingtonai palielināt lauksaimniecības preču iegādi no "jaukajiem amerikāņu fermeriem", taču, spriežot pēc visa, no solījuma izvairījās, lai arī ļoti satrauca ES.

Naftas ieguve - Sputnik Latvija
ASV pilnībā apturējušas naftas piegādes Ķīnai

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers preses konferencē Osakā cita starpā pavēstīja, ka Eiropa uzskata par nepieciešamu piedalīties ASV un ĶTR pārrunās, jo pretējā gadījumā, iespējams, "tās intereses tiks ignorētas". Jebkāda ASV un ĶTR vienošanās nostādīs ES nelabvēlīgā stāvoklī.

Vienlaikus, spriežot pēc oficiāliem datiem, pašas ES un ASV pārrunas tirdzniecības pārrunas rit sekmīgi, taču neoficiālās ziņas liecina, ka tās nonākušas strupceļā. Vašingtona pieprasa iekļaut līgumā agrāro produkciju (ieskaitot ģenētiski modificētās kultūras, ko audzē fermeri ASV), bet Brisele kategoriski noraidījusi šādu soli.

Pēdējās nedēļās ASV diplomāti dažādās pārrunās ar kolēģiem no ES aizvien biežāk ierosina apspriest "sadarbību" cīņā ar Pekinas ekonomisko un politisko "ekspansiju".

Iespējams, ES zināma mērā atbalstīs savu tradicionālo sabiedroto okeāna viņā krastā, taču diezin vai ar tādu "pašaizliedzību", kādu vēlētos Vašingtona. Turklāt, atzīmē skeptiķi, nav saprotams, ar ko un – pats galvenais – kādos pasaules reģionos ES varētu palīdzēt ASV, ja valstis radītu pret Ķīnu vērstu "bloku".

Jāpiebilst, ka nesen Brisele ierosināja Vašingtonai "draudzēties pret" Ķīnu vismaz jautājumā par tērauda pārprodukciju, taču atbalstu nerada – ES saņēma no ASV tieši tādu pašu tarifu paaugstinājumu tērauda un alumīnija importam kā Ķīna, kā arī miglainu solījumu "papildināt" sankcijas un tarifus, ja eiropieši nepiekāpsies.

Tramps uzskata, ka steiga ir nevietā

Kari un konflikti pasaules tirgos sākās ar ASV prezidenta vieglo roku, kurš mēģināja labot viņa valstij negatīvo eksporta un importa bilanci tirdzniecībā ar Ķīnu un Eiropas Savienību. Principā, cīņa rit par ASV globālā ekonomiskā līdera pozīciju saglabāšanu, kas pamazām izslīd no amerikāņu rokām kādreizējo "trešo valstu" spiediena rezultātā.

Vispirms Vašingtona, aizbildinoties ar "stratēģiskās drošības" interesēm, ieviesa paaugstinātas likmes tērauda un alumīnija importam, pēc tam turpināja "karadarbību" vairākos virzienos uzreiz.

Флаги США и ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tas nav jauns ekonomiskais karš. Tā ir jauna pasaule

Tirdzniecības sankciju "apmaiņa" ar ĶTR, otru lielāko ekonomiku pasaulē, noveda pie nestabilitātes pasaules tirgū, izstrādāto loģistikas ķēdīšu saraušanas, kā arī starptautiskās tirdzniecības un ekonomikas apjomu pieauguma prognožu krišanās. Pārējie pasaules tirdzniecības dalībnieki panikā nekrita, taču iestājās depresīvas gaidas. Uz pārrunām G20 samita ietvaros tika liktas īpašas cerības, taču pagaidām ir grūti teikt, cik lielā mērā puses ir patiesas savos paziņojumos par konflikta pārtraukšānu.

"Darījuma kvalitāte man ir daudz svarīgāka nekā tā noslēgšanas ātrums. Es nesteidzos... Patlaban no Ķīnas iekasēto tarifu samazināšana nenotiks," teica Donalds Tramps savā lapā Twitter.

Iepriekš viņš uzsvēra, ka paaugstinātie importa tarifi, kas pēc viņa iniciatīvas noteikti Ķīnas precēm, ienes valsts budžetā miljardiem dolāru, un, pēc viņa domām, Pekinai nav citas izvēles un iespēju pārdot savas preces.

Ziņu lente
0