Krievu mammas un tēti apmaksā latviešu skolu darbu ārzemēs

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasУчебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии
Учебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības ministrija piešķir desmitiem tūkstošiem eiro latviešu nācijas pārstāvju apmācībām ārpus Latvijas robežām: iznāk, ka krievvalodīgie nodokļu maksātāji apmaksā pat skolu Freiburgā, kuru atvēra nacionālisti no "Daugavas Vanagiem".

RĪGA, 2. jūlijs – Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Latvijas informatīvajā telpā, tiešāk runājot, sociālajos tīklos, sacēlies krievu vecāku protesta vilnis. Lūk kas noticis. Izglītības ministrija šobrīd apspriež jautājumu: vai ir jāpiešķir gandrīz 100 tūkstoši eiro latviešu skolu atbalstam dažādās Eiropas valstīs, kā arī Ukrainā un Gruzijā. Lēmums, kā jau kļuvis acīmredzams, būs pozitīvs.

Neviens nesaka, ka nedrīkst atbalstīt latviešu skolas ārzemēs. Taču skandāls aizsācies dēļ tā, ka Izglītības ministrija apmaksās savu latviešu attīstību uz visu Latvijas nodokļu maksātāju rēķina, tātad, arī uz nacionālo minoritāšu rēķina, kuriem dzimtenē atņēma skolas ar iespēju mācīties ģimenes valodā. Šāda veida netaisnība arī izraisīja krievu tētu un mammu sašutumu.

Naudu dodam, bet bez lieka trokšņa

Latviešu privātskolu atbalsts ārzemēs īpaši netiek afišēts valsts medijos, jo šis temats ir ļoti slidens. Ja pamēģinātu, piemēram, kāda ārzemju krievu privātskola, kuru izveidojuši migranti no Latvija, palūgt Latvijai finansējumu, uzreiz būtu skaidrs, kāda būtu atbilde.

Daudzi Latvijas krievi, kuri izveidojuši skolas Anglijā, Īrijā, Norvēģijā, Zviedrijā, agrāk bieži lūdza dzimtenei atbalstu. Un dzimtene viņiem vienmēr, nemaz nekaunoties, tieši atteica, vai pat ieteica vērsties pēc naudas pie Krievijas. Bet viss ir pavisam citādi, kad runa ir par latviešu izglītības finansēšanu…

Учебники на русском и латышском языках - Sputnik Latvija
"Es lieku bērniem mācīties krievu valodu": Latvijas iedzīvotājs par valodas reformu

Portālā www.latviesi.com, kur "uzturas" latviešu diasporas pārstāvji no visas pasaules, maijā un jūnijā izplatīja sludinājumu par pieteikumu iesniegšanas formām latviešu privātskolām finansējuma saņemšanai no dzimtās Izglītības ministrijas.

Runājot precīzāk, shēma ir šāda: Eiropas latviešu asociācija iesniedz pieteikumu Valsts valodas centrs, un tā savukārt arī saņem nepieciešamo summu no Izglītības ministrijas. Zināms, ka jaunajā mācību gadā 32 latviešu privātskolām tiks piešķirti 75 600 eiro, bet, kā saka ministrijā, summa var tikt palielināta aptuveni līdz 100 tūkstošiem, jo tiek risināts jautājums par skolām Ukrainā un Gruzijā. Kā vēsta www.latviesi.com, šī nauda galvenokārt tiek tērēta telpu īres un dažādu apdrošināšanas izmaksu segšanai.

Starp citu, ja kāds vēl nezina, Valsts valodas centrs ir tieši tā struktūra, kuras darbinieki regulāri veic pārbaudes visā Latvijā saistībā ar nacionālo minoritāšu pārstāvju valsts valodas zināšanām. Un ja kāds runā nepietiekamā līmenī, viņu soda – ar naudas sodiem. Sodi, protams, arī nonāk budžetā (daļēji – pa tiešo Izglītības ministrijai), kura ar naudu atbalsta arī ārzemju latviešu privātskolas. Tieši šādas valsts struktūru darba metodes arī izraisa krievu vecāku sašutumu.

Prezidenta Levita lielais noslēpums

Sociālā tīkla Facebook grupā "Russkoje obrazovanije v Latviji" ("Krievu izglītība Latvijā") daudzi izsakās aptuveni tā, kā mamma Svetlana: "Latviešu privātskolas ārpus Latvijas saņem dotācijas no Latvijas. Tātad Latvijā strādājošie krievvalodīgie nodokļu maksātāji apmaksā latviešu skolas ārzemēs, taču tiem nav savu (krievu) skolu dzimtenē. Kur ir taisnīgums?"

Atzīmēsim, ka vispār latviešu skolu ārpus Latvijas ir ļoti daudz – un tas visas lielākā vai mazākā mērā atbalsta Latvija ar valsts budžeta līdzekļiem, kurā nonāk visu nodokļu maksātāju nauda neatkarīgi no viņu tautības.

Latvijas krievu nodokļu maksātāji atbalsta pat skolu "Bērzaine" Freibergā, kuru atvēra ultranacionālistiskās latviešu organizācijas "Daugavas Vanagi" Vācijas pārstāvniecība: tie ir tie paši "Daugavas Vanagi", kuri katru gadu ar Nacionālās apvienības atbalstu 16. martā organizē Rīgā gājienu par godu Waffen SS leģionāriem un atklāti saka, kur ir "labākā vieta" krieviem.

Jurists-tiesībsargs, Latvijas Cilvēktiesību komitejas pārstāvis Aleksandrs Kuzmins uzrakstīja tajā pašā sociālā tīkla grupā sekojošo: "Tāds piemērs. Somija – tā nav Zviedrija. Taču Somijas valdība ciena savus zviedriski runājošos nodokļu maksātājos un par viņu nodokļiem uztur Somijā zviedru bērnudārzus, skolas… un pat augstskolas."

Velkam paralēli ar Latviju. Un rodas jautājums: vai Latvija ciena savus krievvalodīgos nodokļu maksātājus? Vai par viņu naudu (nodokļiem) pie sevis dzimtenē uztur krievu bērnudārzus, skolas, augstskolas? Nē, neuztur. Toties uz viņu rēķina uztur latviešu privātskolas pat ārpus Latvijas.

Учебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии - Sputnik Latvija
Krievu valodai Latvijā vairs nav vietas: skolas iztiks bez tās

Citi vecāki atcerējās jaunā Latvijas prezidenta Egila Levita stāstu, kurš ieguvis izglītību Minsterē, Vācijā, latviešu ģimnāzijā, kuras darbu apmaksāja turienes pašvaldība.

"Un neviens zēnam Egilam un viņa mammai neteica: gribat mācīties latviešu valodā, tad – čemodāns – stacija – Latvija, jo šeit ir Vācija un latviešu ģimnāzijām te nav vietas," raksta sadaļā "Krievu izglītība Latvijā" Anastasija, divu bērnu mamma.

Pašā ministrijā ar žurnālistiem ļoti nelabprāt runā par finanšu atbalstu latviešu privātskolām ārzemēs, kaut gan neslēpj to. Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvji atbild uz visiem jautājumiem ar vispārīgām frāzēm: pie mums pēc palīdzības var vērsties jebkura organizācija – tās jautājums obligāti tiks izskatīts. Un ko lai saka, pareizi – vērsties jau var jebkura organizācija, vienīgi atbalsts tiks sniegts nebūt ne kurai katrai…

Ziņu lente
0