Četras no desmit Latvijas ģimenēm pārmaksā par elektrību

© Unsplash / MossholderСчетчики электроэнергии
Счетчики электроэнергии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gandrīz puse Latvijas mājsaimniecību tērē elektroenerģijas apmaksai līdz 20% vairāk savas nevērības dēļ.

RĪGA, 2. jūlijs – Sputnik. Aptuveni 40% mājsaimniecību joprojām nav izvēlējušās nevienu elektroenerģijas piegādes piedāvājumu pēc tirgus atvēršanas un izmanto Elektrum universālo tarifu, kuru pieslēdza automātiski, kad tirgus tika atvērts, pastāstīja LNT intervijā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) priekšsēdētājs Rolands Irklis.

"Tas nozīmē, ka viņi lielā mērā pārmaksā šobrīd par elektroenerģiju, jo šis universālais pakalpojums ir salīdzinoši viens no visneizdevīgākajiem, kas ir tirgū pieejams. Un, ja mēs salīdzinām ar izdevīgākiem piedāvājumiem, tad tā starpība ir vairāk kā 20%," uzsvēra Irklis.

Vidēja izmēra saimniecība, kura patērē aptuveni 150 kilovatstundas mēnesī, var ietaupīt ap trim eiro mēnesī.

"Tā kā tas ir pietiekami nozīmīgi, īpaši tām mājsaimniecībām, kurām ienākumu līmenis nav tik augsts, tad trīs eiro varētu būt pietiekami nozīmīga summa, lai paskatītos tirgū uz alternatīviem piedāvājumiem un izvēlētos kaut ko, kas ir izdevīgāks nekā šis te universālais pakalpojums," norādīja SPRK vadītājs.

Лампочка - Sputnik Latvija
Latvenergo grasās būtiski samazināt pakalpojumu tarifus

Šobrīd mājsaimniecību tirgus segmentā ir septiņi, astoņi elektrības tirgotāji, piebilda Irklis.

"Mēs redzam, ka cilvēki ir kļuvuši aktīvāki, īpaši pagājušajā gadā un šī gada sākumā, kas varētu būt saistīts ar to, ka tirgū parādās arvien vairāk nopietni elektroenerģijas tirgotāji. Pagājušajā gadā Lattelecom, tagad jau "tet". Šogad tirdzniecību uzsāka arī Enefit.

Aktīvi ir arī vēsturiskie tirgotāji, kas jau bija aktīvi no paša tirgus atvēršanas sākuma," pastāstīja SPRK vadītājs.

Pērn elektrības piegādātāju nomainīja 6% mājsaimniecību, un tas ir pietiekami augsts rādītājs Eiropas mērogā.

"Tas ir daudz, jo cilvēki katru gadu nemaina tirgotāju. Ja viņi nomaina to reizi trīs, četros, piecos gados, tad jau arī tas ir tīri labs rādītājs," norādīja Rolands Irklis.

Ziņu lente
0