Zinātnieki paskaidroja, kā kafija palīdz notievēt

© Pixabay / ChristophКофе
Кофе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki jau rosinājuši jautājumu par kafijas efektu cīņā ar aptaukošanos, un šoreiz pētnieki nolēma pārbaudīt, vai kofeīns rada tiešu ietekmi uz vielmaiņas procesiem.

RĪGA, 30. jūnijs – Sputnik. Notingemas Universitātes (Lielbritānija) pētnieki noskaidrojuši, ka kafijas lietošana palīdz cīņā ar lieko svaru, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz portālu Medical Xpress.

Noskaidrojās, ka kofeīns veicina brūno taukaudu veidošanos. Tas ir viens no diviem tauku veidiem zīdītāju organismā – tie ģenerē siltumu, sadedzinot kalorijas, un tiem ir svarīga loma organisma termoregulācijas procesā.

Чай в граненом стакане - неотъемлемый атрибут поездки в Москву на поезде Латвийский экспресс - Sputnik Latvija
Tēju vai kafiju? Zinātnieki snieguši negaidītu atbildi

"Brūno taukaudu funkcijas ir atšķirīgas no citiem taukiem: tie ražo enerģiju, sadedzinot cukuru un taukus, bieži reaģējot uz aukstumu. To aktivitāte palīdz organismam labāk kontrolēt cukura līmeni asinīs un uzlabo lipīdu profilu. Iepriekš neviens nav zinājis adekvātus veidus, kā stimulēt to aktivitāti cilvēku organismā," citē portāls pētījuma līdzautora, Notingemas Universitātes Medicīnas skolas profesoru Maiklu Saimondsu.

Zinātnieki jau rosinājuši jautājumu par kafijas efektu cīņā ar aptaukošanos, un šoreiz pētnieki nolēma pārbaudīt, vai kofeīns rada tiešu ietekmi uz vielmaiņas procesiem. Sākumā eksperimentu laikā ar pelēm viņi noteica optimālo kafijas devu, un pēc tam veica pētījumus ar cilvēkiem ar tehnoloģiju palīdzību siltuma izstrādes zonu vizualizācijai organismā.

No iepriekšējiem pētījumiem speciālistiem bija zināms, ka brūnie taukaudi koncentrējas lielākoties kakla rajonā. Skrīnings parādīja, ka pēc kafijas lietošanas šī ķermeņa daļa uzsildījās.

Ziņu lente
0