Washington Post: svelmains karstums Eiropā

© Pixabay / Bru-nOВентилятор
Вентилятор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spānijas tuksnešu un Sahāras svilinošais gaiss izplatījies virs Francijas, Spānijas un Vācijas un atnesis Eiropai rekordlielu svelmi.

RĪGA, 29. jūnijs – Sputnik. Anomālais karstums Eiropā ir pārspējis visus rekordus, par to brīdināja Washington Post. Pilnu raksta tulkojumu krievu valodā lasiet portālā InoSMI.

Plašā teritorijā no Spānijas līdz Polijai gaisa temperatūra pārsniegusi normu par 11-17 grādiem pēc Celsija skalas un pacēlās līdz 35-40 grādiem. Atsevišķos rajonos būs vēl karstāk, sevišķi pilsētās, kur temperatūru paaugstinās siltuma kupola efekts no asfalta un betona.

Vasaras sākumā anomāls karstums var izrādīties īpaši nāvējošs, jo cilvēki vēl nav paguvuši aklimatizēties un pierast pie augstām temperatūrām. Visjūtīgākie pret karstuma slimībām ir vecāka gadagājuma cilvēki, bezpajumtnieki un tie, kam nav kondicioniera.

Potsdamas Universitātes klimatologs Stefans Ramstorfs nosauca karstumu par "kluso slepkavu".

"2003. gadā karstums Eiropā nogalināja 70 tūkstošus cilvēku, savukārt pērnā gada vasarā Vācijā karstuma dēļ nomira vismaz tūkstotis cilvēku," uzrakstīja Ramstorfs Twitter vietnē.

Visaugstākās temperatūras vērojamas Rietumeiropas un Centrāleiropas daļās. Atsevišķos Spānijas un Francijas rajonos trīs dienas pēc kārtas, no trešdienas līdz piektdienai, temperatūra sasniedza vairāk nekā 40 grādus pēc Celsija. Madridē piektdien gaisa temperatūra pārsniedza sinoptiķu prognozes un bija augstāka par 41 grādu.

Parīzē no trešdienas līdz piektdienai temperatūra sasniedza 33 grādus. Pusē Francijas teritorijas izsludināts oranžais draudu līmenis – otrais līmenis pēc siltuma skalas. Šo skalu izveidoja pēc anomālā 2003. gada vasaras karstuma, kura dēļ nomira 15 tūkstoši cilvēku.

Berlīne var pārsniegt gadsimta rekordu, savukārt Potsdama, saskaņā ar prognozēm, pārsniegs savu vēstures rekordu par diviem grādiem. Šveicē termometra stabiņš šajā nedēļā būs pie 37 grādu atzīmes. Pat Kopenhāgenā, kura atrodas uz galvenās Dānijas salas, temperatūra sasniedz 30 grādus.

Юрмала - Sputnik Latvija
Silti un bez nokrišņiem: sinoptiķi par brīvdienu laikapstākļiem Latvijā

Izņemot Franciju, jūnija temperatūras rekordus var pārspēt Austrija (38,6 grādi), Vācija (38,5 grādi) un Šveice (37,3 grādi), kā arī dažas citas reģiona valstis. Daži absolūtie rekordi, kuri uzstādīti lielākoties jūlijā un augustā, arī var tikt apdraudēti.

Lielbritānijā un Īrijā, spriežot pēc prognozēm, karstums nebūšot tik intensīvs, kā dienvidos, taču atsevišķās vietās tas pietuvosies 30 grādu atzīmei, kas ir ievērojami virs šī gadalaika normas. Zviedrijas dienvidos, kā arī kaimiņu Dānijā atsevišķos rajonos karstums sasniegs 32-33 grādus.

Šāda karstuma iemesls vasaras sākumā ir divas augsta spiediena frontes: viena atrodas blakus Grenlandei, bet otra – virs Ziemeļeiropas un Centrāleiropas. Gaidāmajās dienās tās savienosies un bloķēs zema spiediena fronti dienvidos, kura varētu atnest Eiropai aukstāku gaisu.

Kopā šīs augstā spiediena zonas kopā ar aukstāku zema spiediena zonu nosūtīs "Spānijas šleifu" Eiropas un Lielbritānijas virzienā. Šī Spānijas tuksnešu un Sahāras svilinošā gaisa josla izplatīsies virs Francijas, Spānijas un Vācijas. Par tā rezultātu kļūs jauni temperatūras rekordi un intensīvi pērkona negaisi.

Ziņu lente
0