Priekuļu novadā palicis viens ģimenes ārsts uz pieciem tūkstošiem cilvēku

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasМедсестра накладывает гипс пациенту
Медсестра накладывает гипс пациенту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divi ģimenes ārsti novadā aizgājuši pensijā, palikusī ir pirmspensijas vecuma speciāliste.

RĪGA, 28. jūnijs — Sputnik. No 1. jūnija Priekuļu novadā pensijā dodas divi ģimenes ārsti, un visa novadā strādās tikai viens ģimenes ārsts, vēsta infoliepaja.lv.

Centrālās vēlēšanu komisijas dati liecina, ka šī gada sākumā Priekuļu novadā dzīvoja 5067 cilvēki.

Visi pacienti, kuri bija pierakstīti pie pensijā aizgājušajiem speciālistiem un deklarēti Priekuļu novadā, automātiski pāries pie ģimenes ārstes Daigas Leimanes, un viņas aprūpē no 1.jūlija būs aptuveni 4500 pacienti. Ģimenes ārsta minimālā pacientu norma – 600 cilvēki.

Врач-офтальмолог проводит прием пациента - Sputnik Latvija
Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs pēdējā gada laikā nav bijis pie ārsta

Sarunā ar žurnālistiem daktere Leimane pastāstīja, ka, ņemot vērā viņas pašas cienījamo vecumu, tāds aprūpējamo pacientu skaits viņai sagādā raizes.

Leimane uzsvēra, ka lielais pacientu skaits draud ar pārslodzi, taču citas izejas nav.

Pacientiem, kuru dzīvesvieta nav deklarēta Priekuļu novadā, nāksies meklēt citu ārstu vai iespēju deklarēt dzīvesvietu pašvaldībā.

Eurostat dati par 2016. gadu liecina, ka Latvija ir starp autsaideriem ES vispārējās prakses un ģimenes ārstu skaita ziņā uz vienu iedzīvotāju: Latvijā ir 72 ārsti uz katriem 100 tūkstošiem cilvēku, Igaunijā — 81, Lietuvā — 100, bet Portugālē — 253.

2017. gadā Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide pastāstīja, ka vairāk nekā 200 ārsti valstī ir pensijas vai pirmspensijas vecuma cilvēki. Pērn puse Liepājā un tās apkaimē strādājošo ģimenes ārstu sasniedza pensijas vecumu. Patlaban Liepājā strādā 52 ģimenes ārstu prakses, kuru vidū četras pieņem arī pacientus novados: 77% ģimenes ārstu ir vecāki par 50 gadiem, 21% - vecāki par 66 gadiem.

Latvijā darbojas eirofondu finansēta programma, kas materiāli stimulē cienījama vecuma ārstus nodot praksi jaunākiem kolēģiem: pensijā aizejošajam ārstam tiek izmaksāta noteikta summa par prakses nodošanu, bet jaunais ārsts saņem 10 tūkstošus eiro par tās pārņemšanu, pastāstīja veselības ministre Ilze Viņķele.

Ziņu lente
0