Viedoklis

"Drebuļi un šermuļi" Baltijā: kāpēc NATO vajadzīgi manevri Ramstein Alloy

© AP Photo / Mindaugas KulbisИстребитель Eurofighter Typhoon испанских ВВС
Истребитель Eurofighter Typhoon испанских ВВС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ikgadējo plānveida mācību Ramstein Alloy oficiālais mērķis – gaisa telpas kontroles uzlabošana ar NATO spēkiem, taču patiesībā manevri rada bīstamu spriedzi pie Krievijas robežām un nesola neko labu Baltijas tautām.

NATO gaisa spēku mācībās "Ramstein Alloy 19" Baltijas gaisa telpā no 25. līdz 30.jūnijam deviņas alianses valstis (un partneri – Somija un Zviedrija) un vairāk nekā 20 lidaparāti uzlabo kaujas mijiedarbības iemaņas operācijā pret tehnoloģiski attīstītu pretinieku. Šajā reģionā tāda ir tikai Krievija.

Neskatoties uz 60 gadus ilgo NATO pastāvēšanu, ne koalīcijas aviācijai, ne arī atsevišķām alianses valstīm nav nekādas pieredzes karā ar līdzvērtīgu pretinieku. Amerikāņu un padomju kara lidotāju tikšanās Ziemeļkorejas un Vjetnamas debesīs ir pārāk sens stāsts, tas vairs neder mūsdienu kaujās. Tāpēc Polijas, Somijas, Spānijas, Ungārijas, Lielbritānijas, Vācijas, Zviedrijas un Norvēģijas iznīcinātāji, transporta aviācija un degvielas uzpildes lidmašīnas kopš otrdienas izpilda sarežģītu taktisko vingrinājumu un tehnisko paņēmienu sēriju ar Lietuvas, Latvijas un Igaunijas PGA līdzekļu atbalstu. Ārpusbloka valstu – Somijas un Zviedrijas – kara lidotāju dalība manevros šķiet dīvaina. Iespējams, tās pamata ir tikai amerikāņu spiediens un finansiālais stimuls. Galu galā šogad "Krievijas savaldīšanas" operācijai (European Reassurance Initiative) šogad atvēlēts budžets 6,3 miljardu dolāru apmērā.

Истребитель F-16 - Sputnik Latvija
NATO aviācija pārbauda savu cīņas gatavību Igaunijas debesīs

Viņi atkal gatavojas karam. Ikgadējo plānveida mācību Ramstein Alloy oficiālais mērķis – gaisa telpas kontroles uzlabošana ar NATO spēkiem, taču scenārijā nez kāpēc iekļauti kara lidotāju (domājams, pretinieka notriektu) meklēšanas un glābšanas sižeti, kā arī "lidmašīnu sakaru signālu zaudēšana", protams, Krievijas radioelektroniskās cīņās līdzekļu ietekmē. Iznīcinātāju uzpilde gaisā paredz, ka karadarbības teātrī tie ieradīsies no tālienes (piemēram, iznīcinātājs-bumbvedējs F-16A Fighting Falcon ar kravu spēj pārvarēt 1300 kilometrus). Lietuvas, Latvijas un Igaunijas kompaktās gaisa telpas "miermīlīgai" patrulēšanai degvielas uzpilde gaisā nav vajadzīga.

Taktiska primitivizācija

"Drebuļus un šermuļus" Baltijā sarīkot trenējas Spānijas karalisko GS F/A-18, Ungārijas GS JAS-39 un Lielbritānijas GS Eurofighter Typhoon, kas dislocēti Šauļos un Emari NATO gaisa telpas patrulēšanas misijas ietvaros. Ar mērķi piedalīties manevros speciāli ieradušies iznīcinātāji no Polijas, Somijas, Vācijas, Zviedrijas un Norvēģijas, lidmašīna E-3A ar agrīnā brīdinājuma un kontroles sistēmu AWACS un holandiešu degvielas uzpildes lidmašīna KDC-10.

Tādā sastāvā mācību dalībnieku galvenais uzdevums ir nepieļaut sadursmes savā starpā karstajās un šaurajās Baltijas debesīs, neapmaldīties ar izslēgtām iekārtām, imitējot REC. Somijas un Zviedrijas pilotiem nākas gaisā apgūt, kā nepārkāpt NATO protokolus un algoritmus (domāju, viņu darbs ir glābšanas operācijas). Atliek tikai just līdzi lidmašīnas AWACS ekipāžai, kam nākas kontrolēt visu šo "raibo pūli" ar lepno nosaukumu "kausējums".

Высадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Sunīšu" spēle: Krievija un NATO mērojas spēkiem Baltijā

Kas tad tiek apgūts patiesībā jau ceturto gadu no vietas? Militāro un civilo iestāžu (lidotāju un aviācijas dispečeru) sadarbība, sakaru zaudējuma imitācija un palīdzības sniegšana nelaimē nokļuvušiem lidaparātiem. Tas viss vairāk atgādina bērnu spēles smilšu kastē, nekā NATO iznīcinātāju kaujas mācības Krievijas zenītraķešu sistēmu S-400 tēmekļos.

Kaujas apstākļos AWACS virs Baltijas noteikti notrieks pašu pirmo, pēc tam iznīcinās degvielas uzpildes lidmašīnas, kontroles centrus un alianses kara aerodromus Lietuvā, Latvijā un Igaunijā. Pēc tam britu, francūžu, spāņu un visi pārējie "ātrās reaģēšanas" iznīcinātāji labākajā gadījumā (ar tukšām degvielas tvertnēm) nosēdīsies Somijā un Zviedrijā.

Tehnoloģiskā degradācija

Ramstein Alloy fonā vēl dīvainākas izskatās PGA mācības. Baltijas valstu rīcībā ir tikai maza darbības rādiusa PGA līdzekļi. Dažas reizes vecākie partneri uz mācību laiku atveda antikvārus kompleksus Patriot (ar darbības rādiusu līdz 100 kilometriem), kas tīri tehnoloģiski nespēj veidot mūsdienīgas PGA sistēmas pamatus. Lietuvas, Latvijas un Igaunijas rīcībā ir Zviedrijā ražotie RBS-70 tipa mazā darbības rādiusa pārnēsājamie zenītraķešu kompleksi. Maksimālais darbības attālums – 8 kilometri. Ar tamlīdzīgiem PGA līdzekļiem ir neiespējami radīt ešelonētu PGA.

Американские ракеты Patriot  - Sputnik Latvija
ASV militārās infrastruktūras vadība NATO austrumu flangā tiks izvietota Polijā

Neveiklais komplekss RBS-70 izstrādāts 60. gados, vairākkārt modernizēts un izmantots tikai militārā konfliktā Irānas un Irākas starpā (80.gados). Tas nebija karadarbības teātris ar īpaši mūsdienīgu bruņojumu. Tikai 12 metrus augstā mastā komplekss spēj "ieraudzīt" gaisa mērķi līdz 40 kilometru attālumā un pavadīt to 20 kilometru attālumā. Mūsdienīgās lidmašīnas Su-30 un Su-34 pārvar 40 kilometrus aptuveni minūtes laikā. Krievijas precīzie "Iskander" lido trīsreiz ātrāk.

Laiks atgriezties reālajā dzīvē: militārajā aspektā gandrīz "niecīgajām" Baltijas valstīm nav ieteicams aizrauties ar karaspēlēm. Manevri Ramstein Alloy, ungāru un spāņu iznīcinātāji Šauļos, britu iznīcinātāji Emari un pārējie ārvalstu interventi rada bīstamu spriedzi pie Krievijas robežām un nesola neko labu Baltijas tautām.

Ziņu lente
0