Valainis: Pūces novadu reformu citi ministri neatbalsta

© Photo Valsts kancelejaМинистр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце
Министр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielo pilsētu asociācija nevēl panākumus administratīvi teritoriālajai reformai.

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas darbā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadītājs Juris Pūce ("Attīstībai/Par!") rīkojas vienatnē – citi kolēģi viņu neatbalsta, pastāstīja Lielo pilsētu asociācijas vadītājs, Saeimas deputāts Viktos Valainis (ZZS) LTV ēterā.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš: novadu reforma nāks par labu iedzīvotājiem

"No ministriju pusēm bija skaidri redzams, ka tās dzīvo savā pasaulē ar saviem izaicinājumiem, kas nekādā veidā, pat ne nedaudz virspusēji, nav saistīti ar to, ko dara Pūces kungs. Veselības ministrija būvē savu "ceļa karti", Satiksmes ministrija izsludina iepirkumus uz tuvākajiem desmit gadiem par sabiedrisko pārvadājumu attīstību," teica Valainis.

Viņaprāt redzams, ka politiskā sadarbība ministriju starpā pastāv, taču praktiskajā līmenī aina ir pavisam citāda.

"Pūces kungs uzskata, ka reforma mums ir nepieciešama. Mēs (asociācija – red.) vairāk gribētu redzēt to, lai tiek pārtraukta līdzšinējā prakse, kurā Rīgas, Pierīgas reģions paliek lielāks," viņš piebilda.

Pūce noliedza Valaiņa izteikumus sociālajos tīklos.

​"Varu izpilddirektoru/deputātu nomierināt - valdības atbalstu jūtu pastāvīgi, gan no kolēģiem, gan premjera. Reforma notiks," viņš uzrakstīja savā lapā Twitter.

Patlaban Latvijā ir 119 pašvaldības, no tām 59 neatbilst Pašvaldību likuma prasībām. Lai arī pašvaldības būtiski atšķiras, to funkcijas ir vienādas, bet nevienlīdzība turpina pieaugt. Reformas mērķis ir atrisināt šo problēmu. Līdz 2021. gadam plānots samazināt pašvaldību skaitu līdz 35, izveidojot pašvaldības ap reģionālās nozīmes attīstības centriem.

Pašvaldību gala skaits var mainīties – tas atkarīgs no diskusijas rezultātiem.

Virkne pašvaldību kategoriski iebilst pret apvienošanos ar noteiktiem novadiem – tās dotu priekšroku citiem variantiem vai vēlētos saglabāt agrāko statusu. 27. maijā Preiļos sākās reformas apspriešana – lielākā sabiedriskā diskusija Latvijas politiskajā vēsturē. Konsultācijas ar pašvaldībām turpināsies līdz 2019. gada septembrim.

Ziņu lente
0