Turcija paziņoja: Krievijas kompleksi S-400 jau ir nopirkti

© Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasЗенитный ракетный комплекс С-400 "Триумф"
Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu paziņoja, ka ASV spiediens atgādina vienpersonisku lēmumu, kas nav saskaņots ar partneriem NATO, tāpēc Turcija no savas izvēles neatteiksies.

RĪGA, 26. jūnijs — Sputnik. ASV sankcijas pret Turciju neietekmēs Krievijas kompleksu S-400 piegādi valstij, jo darījums jau noformēts un kompleksi ir nopirkti, vēsta Sputnik Igaunija.

Šo informāciju sniedza Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu intervijā vietējam izdevumam Hürriyet Daily News.

Новые расчеты С-400 заступили на первое боевое дежурство в Калининградской области - Sputnik Latvija
Erdogans pastāstījis, kad saņems S-400

Diplomāts, kura teikto citēja RT, atklāja, ka patlaban tiek apspriests jautājums par S-400 piegādes termiņiem. Domājams, pirmā partija tiks piegādāta šī gada jūlijā.

Tāpat Čavušoglu piezīmēja, ka "ASV soļi neatbilst partnerattiecību līgumam un likumam". Viņš uzsvēra, ka ASV noraidījušas visus ierosinājumus noregulēt jautājumu un izslēgušas Turciju no iznīcinātāja F-35 izstrādes programmas.

Turcijas ārlietu ministrs nosodīja ASV lēmumu, kas, pēc viņa domām, bija vienpersonisks un netika saskaņots ar citiem militārās alianses locekļiem, piemēram, Lielbritāniju, Kanādu, Norvēģiju u.c.

Izskaidrojot Krievijas PGA līdzekļu iegādes iemeslus, Čavušoglu konstatēja, ka NATO negarantē Turcijai palīdzību uzbrukuma gadījumā. Alianses iespējas patlaban nodrošina tikai 30% valsts gaisa telpas aizsardzības, tāpēc diplomats pateicās Itālijai un Spānijai, kas izvērsušas savus PGA, lai atbalstītu Turciju.

Iepriekš vēstīts, ka Krievijas un Turcijas vienošanās par četru ZRK divizionu S-400 iegādi tika parakstīta 2017.gadā. Kontrakta summa – 2,5 miljardi dolāru. Daļu no tās Ankara apmaksās pati, daļu segs ar Krievijas sniegtā kredīta līdzekļiem.

Истребитель F-35 - Sputnik Latvija
Turcijas piloti ASV atstādināti no mācību lidojumiem ar F-35

ASV uzskata, ka Krievijas un Turcijas sadarbības stiprināšanās neatbilst amerikāņu interesēm un draud Ankarai ar sankcijām. ASV viceprezidents Maiks Penss pat piedraudēja Turcijai ar izslēgšanu no NATO.

Krievijas Ārlietu ministrija atzīmēja, ka ar tamlīdzīgiem soļiem pret savu sabiedroto Savienotās Valstis demonstrē vājo pozīciju bruņojuma tirgū. Resors uzsvēra, ka Vašingtonas arsenālā "palikuši tikai neveselīga politiskā spiediena instrumenti, taču suverēnas valstis tādam spiedienam arasti nepadodas".

Ziņu lente
0