Latvijas nacistu upuru tuvinieki gatavi piedalīties izmeklēšanā

CC BY-SA 4.0 / Egorova-av-82 / Братская могила советских воинов, партизан и жертв фашизма в окрестностях деревни Жестяная Горка
Братская могила советских воинов, партизан и жертв фашизма в окрестностях деревни Жестяная Горка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielā Tēvijas kara laiku masu slepkavību vietā ciema Žestanaja Gorka apkaimē Novgorodas apgabalā atrastas vairāk nekā 400 cilvēku mirstīgās atliekas. Viņu vidū bijis liels skaits bērnu. Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosināja lietu par genocīdu.

RĪGA, 25. jūnijs — Sputnik. Iedzīvotāju tuvinieki, ko Lielā Tēvijas kara gados soda vienības nošāva ciema Žestanaja Gorka apkaimē, ir apņēmušies panākt vaininieku noskaidrošanu, vēsta Novgorodas apgabala televīzija. Četru bojāgājušo cilvēku tuvinieki parakstījuši iesniegumu par to, ka izmeklēšanas gaitā ir gatavi saņemt cietušās puses statusu.

Šī gada maijā Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosināja lietu par genocīdu saskaņā ar soda operāciju faktiem ciemā Žestanaja Gorka Novgorodas apgabalā, ko īstenojusi grupa vācu ģenerāļa Hercoga Kurta vadībā. Arhīva materiāli liecina, ka padomju pilsoņu – mierīgo iedzīvotāju masu slepkavībām tika saformēta Drošības policijas un Vācijas Drošības dienesta "teilkomanda" (Teilkommando des EK). Tās sastāvā bija 33 cilvēki no Latvijas PSR.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas Izmeklēšanas komitejai ir pamats nopratināt Latvijas jauno prezidentu

Ģenerāli Hercogu Kurtu vēlāk notiesāja Ļeņingradas militārā apgabala Kara tribunāls par "zvērīgu padomju pilsoņu slepkavošanu". Viņš miris Vorkutā 1948. gada maijā. Taču citi slepkavību dalībnieki paslēpās citās valstīs un sodu nesaņēma.

Provizoriskie dati liecina, ka ciema Žestanaja Gorka apkaimē apglabāti vairāk nekā trīs tūkstoši cilvēku. Patlaban atrastas aptuveni 400 bojāgājušo mirstīgās atliekas, aptuveni 300 – izrakti. Ekshumācija turpināsies visu vasaru.

"Mēs esam saskārušies ar situāciju, kurā atrodam skeletus, cilvēku atliekas dažādā dziļumā. Daži atrodas nelielā dziļumā, citi – dziļāk. Parasti apbedījumi ir divos vai trijos slāņos. Tas ir, iespējams secināt, ka nošautie un ar citām metodēm nogalinātie civiliedzīvotāji vienkārši tika samesti bedrē un pēc tam apbērti ar smiltīm," pastāstīja KF IK Novgorodas apgavala Izmeklēšanas pārvaldes īpaši svarīgu lieto nodaļas vadītāja pienākumu izpildītājs Deniss Fomičevs.

Izmeklēšanas gaitā atrastās atliekas tiek aprakstītas, fotografētas un nodotas ekspertīzēm: tiesu medicīnas, medicīniski kriminālistiskās un vēlāk – arī ģenenētiskās ekspertīzes veikšanai, lai atrastu pie Žestanaja Gorka apglabāto cilvēku iespējamos tuviniekus.

 Гаспарян о деле против карателей из Латвии:  у этого зла есть имя, фамилия и биография - Sputnik Latvija
Video
Gasparjans: lieta par latviešiem nacistu soda vienībā ir ļoti nopietna

22.jūnijā reģiona vadība un iedzīvotāji godināja civiliedzīvotāju piemiņu, ko Lielā Tēvijas kara gados noslepkavojuši fašisti. Novgorodas apgabala gubernators Andrejs Ņikitins paziņoja, ka nepieciešams noskaidrot soda vienību dalībniekus.

"Viņi visi ir mūsu valsts pilsoņi. Lielā Tēvijas kara gados viņus visus bez jebkādas vainas, bez jebkāda pamata zvērīgi nogalināja okupanti, bendes," teica Ņikitins.

Kļuvis zināms, ka četru bojāgājušo cilvēku tuvinieki parakstījuši iesniegumu par to, ka izmeklēšanas gaitā ir gatavi saņemt cietušās puses statusu.

Ziņu lente
0