Lētākais pasaulē: Latvijā plānots būvēt SDG termināli par 150 milj. eiro

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasТанкер-газовоз для перевозки сжиженного природного газа (СПГ)
Танкер-газовоз для перевозки сжиженного природного газа (СПГ) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
SDG terminālis Skultes ostā ietver peldošo regazifikācijas iekārtu un vien 40 kilometrus garu gāzes pārvades cauruļvadu no Skultes ostas līdz Inčukalna pazemes gāzes krātuvei, tāpēc terminālis būs vislētākais pasaulē, uzskata projekta iniciētāji.

RĪGA, 25. jūnijs — Sputnik. Vides pārraudzības valsts birojs 29.jūnijā un 6.jūlijā organizēs sabiedrisko apspriešanu par sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvdarbiem Skultes ostā un gāzes pārvades cauruļvada no Skultes ostas līdz Inčukalna pazemes gāzes krātuvei būvniecību, liecina informācija biroja vietnē.

Газ. - Sputnik Latvija
Latvija un Lietuva kopā lūdz ES naudu gāzesvadam

Termināļa būvdarbu projektu plāno uzņēmums "Skulte LNG Terminal". Plānots, ka terminālis Rīgas jūras līcī varēs pieņemt piegādes kuģus ar ietilpību no 40 līdz 174 tūkstošiem kubikmetru. Gāzes transportēšanai no Skultes ostas uz Inčukalna PGK iecerēts būvēt cauruļvadu, kura kopējais garums sasniegs 39,5 kilometrus, 5,5 km no tiem tiks izbūvēti zem ūdens. Projekts atrodas sākotnējā attīstības posmā, tā īstenošanas termiņš vēl nav noteikts, tāpat kā investīciju apjoms. Serviss Linkedin liecina, ka "Skulte LNG Terminal" ģenerāldirektors ir Renārs Miķelsons. Viņš ir arī uzņēmuma "Quality Log Cabins" – baļķu būvju ražotāja – ģenerāldirektors.

Iepriekš vēstīts, ka "Skulte LNG Terminal" padomes priekšsēdētājs ir latviešu izcelsmes amerikānis Pēteris Aloizs Ragaušs, kurš 2017.gadā kļuva par goda konsulu Hjūstonas pilsētā Teksasā.

Skultes termināla projektā Ragaušs piedalās, pēc viņa vārdiem, jo tam ir izredzes kļūt par lētāko sašķidrinātās gāzes termināli pasaulē, pateicoties nelielajam attālumam līdz Inčukalna PGK. Tātad ostā nebūs jābūvē cisternas gāzes glabāšanai – to būs iespējams sūknēt tieši no trešās lielākās gāzes krātuves Eiropā.

Хранилище газа в Калининградской области - Sputnik Latvija
Nauda no Gazprom ir svarīgāka: Lietuva nepievienosies Baltijas vienotajam gāzes tirgum

Projekts publicēts Eiropas Komisijas vietnē. Tā aprakstā norādīts, ka regazifikācijas izmaksas terminālā ar slodzi pusmiljarda kubikmetru apmērā var sastādīt 10 eiro par tūkstoš kubikmetriem. Termināļa zemā tarifa dēļ gāzes cena būs ļoti pievilcīga gāzes tirgus treideriem. Viņi var iegādāties lielu apjomu gāzes biržā zemu cenu periodā un pēc regazifikācijas iesūknēt to Inčukalna PGK. Atzīmēts, ka, pateicoties gāzes iepirkumam spotu tirgū un zemajām regazifikācijas izmaksām, gāzes cena var būt zemāka nekā pašreizējos kontraktos ar Krievijas koncernu "Gazprom". Projekta vērtība – 150 miljoni dolāru, būvdarbu termiņš – 2 gadi, plānots, ka projekts atmaksāsies 11 gadu laikā.

Plānots projektu finansēt uz Eiropas infrastruktūras attīstības fonda The Connecting Europe Facility rēķina, piesaistīt privāto stratēģisko investoru, bankas kredītus un citus līdzekļus.

Taču, kā zināms, Eiropas Komisija nav apstiprinājusi neviena Baltijas valstu SDG projekta līdzfinansējumu. SDG termināļa būvdarbus atteikusies finansēt arī Latvijas valsts.

Ziņu lente
0