Latvijas bērniem arvien retāk tiek dots vārds Jānis un Līga

© Sputnik / Sergey MelkonovДети залезли на огромную пирамиду из бревен, приготовленную для костра на Лиго
Дети залезли на огромную пирамиду из бревен, приготовленную для костра на Лиго - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par godu svētkiem Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde un Centrālā statistikas pārvalde saskaitīja Latvijā Jāņus un Līgas.

RĪGA, 24. jūnijs – Sputnik. Uz katru Līgu Latvijā ir pieci Jāņi, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) dati.

Iedzīvotāju reģistrā ir 9 964 Līgas un 50 453 Jāņi. Taču vecāki arvien retāk dod šo vārdus saviem bērniem.

Turklāt Jāņu un Līgu skaits samazinās. Piemēram, pērn tika reģistrēti attiecīgi 51 549 un 10 012 cilvēki.

Pērn piedzimušo 19 300 bērnu vidu tikai 23 meitenēm tika dots vārds Līga un 160 zēniem – vārds Jānis. Zēniem līderpozīcijas ieņem Roberti, Oliveri un Markusi, savukārt meitenēm – Sofijas, Alises un Emīlijas.

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) publicējusi populārāko vīriešu un sieviešu vārdu karti Latvijas reģionos. Visizplatītākais sieviešu vārds izrādījās Anna, taču valstī joprojām ir pietiekami liels novadu skaits, kur ir Līgu īpatsvars. Taču vīriešu vidū joprojām visvairāk ir Jāņu, kuri tikai dažās vietās piekāpjas Aleksandriem.

​Saskaņā ar CSP datiem, vārds Jānis bijis vispopulārākais vairāk nekā astoņdesmit gadus – no 1918. līdz 2000. gadam, un ap 2005. gadu piekāpās Danielam. Pēdējo desmit gadu laikā populārākais vīriešu vārds Latvijā ir Roberts.

Ziņu lente
0