Līgo gaidās Saeimas deputāti piedāvāja samazināt akcīzes nodokli alum

CC0 / Photo by Nathz Guardia on Unsplash / Пивные бокалы на столе
Пивные бокалы на столе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc parlamentāriešu domām, šādas diskriminējošas attieksmes demonstrēšana pret Latvijas alus ražotājiem ir nepieļaujama.

RĪGA, 22. jūnijs – Sputnik. Saeimas frakcijām nepiederošie opozīcijas deputāti piedāvāja samazināt akcīzes nodokli alum. Piedāvājumu iesniedza Aldis Gobzems, Didzis Šmits, Jūlija Stepaņenko, Linda Liepiņa un Karina Sprūde.

Латвийско - эстонская граница в Валке - Sputnik Latvija
Dombrovskis: Latvija vēlas pieteikt karu Igaunijai un padoties

Pēc rus.lsm.lv informācijas, deputāti piedāvā samazināt esošo minimālo likmi 14,9 eiro apmēra par 100 litriem alus līdz 12,5 eiro, savukārt likmi par absolūtā spirta apjoma procentu 8,1 eiro apmērā samazināt līdz 6,8 eiro. Jauno alus akcīzi deputāti piedāvā ieviest no 1. jūlija.

Politiķi atgādina, ka Igaunijā akcīzes nodokli par 25% samazina ne vien stiprajam alkoholam, bet arī alum. Savukārt Latvijā Saeima atbalstīja akcīzes samazināšanu tikai stiprajam alkoholam. Parlamentārieši piedāvā samazināt alus akcīzi par 8%, lai atgrieztos pie 2018. gada likmes, jo, pēc viņu sacītā, šādas diskriminējošas attieksmes demonstrēšana attiecībā pret Latvijas alus ražotājiem ir nepieļaujama.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš jau paziņoja, ka Igaunija esot pārkāpusi vienošanos ar Latviju par akcīzes nodokli alkoholam un iesāka "karu", tādēļ Latvijai neatliek nekas cits, kā vien atbildēt ar attiecīgu akcīzes samazinājumu alkoholiskajiem dzērieniem. Kariņš atgādināja, ka pirms dažiem gadiem abas valstis noslēdza vienošanos par to, ka Latvija paaugstinās akcīzes nodokli, lai pietuvotos Igaunijas līmenim. Toreiz Latvija apņēmās darīt to pakāpeniski, lai izvairītos no alkohola kontrabandas izaugsmes.

"Mums par pārsteigumu, Igaunijas valdība un parlaments pieņēma lēmumu lauzt šo vienošanos. Tā vietā viņi pēkšņi strauji plāno pazemināt akcīzes nodokli, " - paudis Kariņš, piebilstot, ka tas ieliek Latviju ļoti neērtā situācijā, kurā valsts ir spiesta atbildēt "faktiski pilnīgi pret mūsu gribu".

"Es nekādā gadījumā nevēlos akcīzes karu ar Igauniju, bet, ja igauņi lauž vienošanos un sāk šo karu pret mums, tad mums nekas cits neatliek kā atbildēt ar attiecīgu akcīzes samazinājumu," paziņoja valdības vadītājs.

Председатель Консервативной народной партии (EKRE) Март Хельме - Sputnik Latvija
Mēs neko nesolījām: Igaunijas IeM vadītājs apsūdz Kariņu propagandā

Pēc viņa sacītā, Latvija šāds solis nozīmēs atgriešanos aptuveni "pērnā gada līmenī". Latvija cer, ka igauņi būs gatavi sēsties pie pārrunu galda un rast risinājumu, kaut gan līdz šim visi centieni pārliecināt viņus nespert šādu soli bijuši veltīgi.

Ceturtdien Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja Akcīzes nodokļa likuma grozījumus, kuri paredz tās samazināšanu stiprajiem dzērieniem par 15%. Par likumprojektu nobalsoja 61 deputāts, pret bija astoņi parlamentārieši. Patlaban likumā teikts, ka nodokļa likme stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem par 100 litriem absolūtā spirta sastāda 1840 eiro. Grozījumu pieņemšanas gadījumā tā samazināsies līdz 1564 eiro.

Tāpat Saeima nolēma, ka grozījumi tiks izskatīti steidzamā kārtībā, divos lasījumos, un otrajā lasījumā tos ir plānots pieņemt jau tuvākajā ārkārtas sēdē, kuru sasauks Saeimas prezidijs. Plānots, ka grozījumi varētu stāties spēkā nākamajā dienā pēc to pasludināšanas.

Cenas samazinājums alkoholam visvairāk ietekmēs alkoholisma riska zonā esošos, paudusi slimnīcas "Ģintermuiža" narkoloģiskā dienesta vadītāja Lilita Petermana.

"Neapšaubāmi cena ir viens no faktoriem, kas ir būtiski nozīmīgs paaugstināta riska grupai. Tiem pacientiem, cilvēkiem, kuriem jau ir atkarība kā slimība, cenas faktors drīzāk ietekmēs ģimeņu labklājību, nevis viņu personīgo izvēli. Savukārt riska grupai, kur naudiņa tiek plānota, cena ir nozīmīgs faktors. Jo cena ir zemāka, jo prece ir pieejamāka. Un, ja tā ir pieejama, tā neapšaubāmi tiek patērēta," pastāstīja Petermana

Viņa tāpat norādīja, ka Latvijā alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju jau ir diezgan liels. Cenu pazemināšana to varot vēl paaugstināt.

Ziņu lente
0