Reiz Brigē: Ķīnas krabji ieņēmuši kanālus Beļģijā

© Foto : pixabay.com / B_kowskyЦентр Западной Фландрии, бельгийский город Брюгге
Центр Западной Фландрии, бельгийский город Брюгге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saldūdens krabji snaiksta savas spalvainās ķetnas pa Briges pilsētas kanāliem.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Briges pilsētas kanālos apmetušies Ķīnas cimdiņkrabji, raksta The Telegraph.

Saldūdens krabju skaits Beļģijā kļuva acīmredzams, kad pusgada laikā no viena slazda kādā Antverpenes province izvilkti 715 tūkstoši krabju – divreiz vairāk nekā pērn.

Cimdiņkrabji, kas savu nosaukumu ieguvuši, pateicoties spīlēm ar apmatojumu, ir viena no invazīvākajām dzīvnieku sugām pasaulē. Eiropā tiem nav dabisko ienaidnieku. Dzīvnieki konkurē par iztiku ar vietējām sugām, iznīcina upju ekosistēmas, apēdot visu, kas atrodams ūdenstilpes dibenā, iznīcina zvejnieku tīklus un pat var nodarīt kaitējumu dambjiem.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Jomay Media (@jomaymedia)

Flandrijas varasiestādes vēlas uzstādīt vēl vienu slazdu, taču pagaidām nav izlemts, ko darīt ar noķertajiem krabjiem. Iespējams, tos pārdos atpakaļ Ķīnai, kur cimdiņkrabjus uzskata par delikatesi – dzīvi krabji ir pieejami pat automātos uz ielām. Tiesa, nav zināms, vai ir droši lietot pārtikā pilsētas kanālos noķertus krabjus.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от MA$A (@masa_ogp)

Valda uzskats, ka Eiropā krabji nokļuvuši kopā ar ūdeni, ko kuģi uzņem balastam. Kad balasts izliets, Ķīnas krabji nokļuvuši ūdeņos Eiropā.

Pirmo reizi cimdiņkrabis manīts Vācijā 1912. gadā. Tagad tas tiek uzskatīts par vienīgo saldūdens krabi Vācijā un sagādājis valstij zaudējumus aptuveni 80 milj. eiro apmērā, sabojājot dambjus, caurules un krastmalas.

1995. gadā krabji atrasti Temzā Griničas rajonā, 2014. gadā – Klaidas upē Skotijā, taču dzīvnieku kopskaits Lielbritānijā pagaidām nav noskaidrots.

Ziņu lente
0