Černobiļas AES bijušais direktors kritizē seriāla "Černobiļa" veidotājus

© Sputnik / Сергей Старостенко / Pāriet pie mediju bankasЧернобыльская АЭС
Чернобыльская АЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atomstacijas bijušais direktors ir sašutis par to, ka seriāla galvenie personāži pastāvīgi dzer un "skraida ar šņabja glāzēm".

RĪGA, 17. jūnijs – Sputnik. Černobiļas AES bijušais direktors Igors Gramotkins uzskata, ka seriālā "Černobiļa" ir papilnam nodeldētu šablonu, turklāt filmas veidotāji izkropļojuši vēsturiskos faktus. Savu viedokli viņš pauda telekanāla "Rossija 24" ēterā.

"Nepietiek ar to, ka visi cilvēki tur skraida ar šnabja glāzēm, dzer bez gala. Bet tā taču nav! Vai tad svarīgākie lēmumi drošības jomā tika pieņemti dzērumā? Ko jūs atļaujaties, kā to var rādīt?!" Gramotikinu citēja Sputnik Baltkrievija.

Противогазы - Sputnik Latvija
Dzīve un kino: visa patiesība par seriālu "Černobiļa"

Lielāko sašutumu viņš pauda par ainām ar "plikajiem ogļračiem", kuri raka tuneli. Bijušais ČAES direktors uzsvēra, ka apstākļi bija neizturami, taču seriālā redzamais ir nepieļaujams.

"Tā ir visas padomju tautas uzvara. Padomju tautas, kas paveica varoņdarbu, varoņdarbu! Un mēs nedrīkstam (...) pieļaut, ka to noniecina. (..) Jā, patiešām, apstākļi bija neizturami, karstums bija ap 50 grādiem, cilvēki strādāja neiedomājami smagos apstākļos. Bet tā rādīt nevar!" teica Gramotkins.

Bijušais ČAES direktors atbalstīja tūristu braucienus uz atsvešinājuma zonu. Viņš uzskata, ka cilvēkiem vajadzētu tur pabūt un ieraudzīt, ka "pat tādu baismīgu avāriju cilvēks spēj uzvarēt".

Gramotkins vadīja atomelektrostaciju no 2005. līdz 2018. gadam. Viņš nostrādājis ČAES 30 gadus – no 1988.gada.

Чернобыль - Sputnik Latvija
Baltkrievija nolēmusi atvērt Černobiļas AES atsvešinājuma zonu tūristiem

Seriāls "Černobiļa" vēsta par avāriju AES 1986.gadā un likvidatoru likteņiem. Filmu demonstrēja amerikāņu kanāls HBO. Serials tika uzņemts Lietuvā un Kijevā.

Iepriekš partija "Krievijas komunisti" nosūtīja Krievijas IeM un federālā sakaru, informācijas tehnoloģiju un plašsaziņas kontroles iestādei Roskomnadzor lūgumu ierobežot piekļuvi seriālam "Černobiļa". Pēc politiķu domām, film air "ideoloģisks ierocis, kura mērķis ir nomelnot un dēmonizēt gan padomju varas, gan padomju cilvēku tēlu".

Avārija Černobiļas AES tiek uzskatīta par lielāko visa atomenerģētikas vesture. Tā notika Ukrainas PSR teritorijā netālu no Pripetes pilsētas. Avārijas seku likvidācijā piedalījās vairāk nekā 600 tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0