Politika

Par spīti Saeimai? Latvijas ĀM vadītājs apsveica Krieviju un novēlēja kaimiņiem veiksmi

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš pērnā gada rudenī priekšvēlēšanu kampaņas laikā izmantoja lozungu "Par spīti Kremlim", tagad sveic Krieviju svētkos un novēla visu to labāko.

RĪGA, 13. jūnijs – Sputnik. Latvijas ĀM vadītājs apsveica Krievijas iedzīvotājus Krievijas dienā sociālajos tīklos krievu un angļu valodā.

"Apsveicu Krievijas iedzīvotājus Krievijas dienā, novēlu mūsu kaimiņiem mieru, veiksmi, pilsoņu sabiedrības nostiprināšanos un attīstību," teikts Latvijas ārlietu ministra Twitter mikrobloga paziņojumā.

Šo paziņojumu Twitter Rinkēvičs publicējis krievu un angļu valodā.

Turklāt arī Latvijas ĀM lapā parādījās apsveikums.

"Sveicam Krieviju nacionālajos svētkos – Krievijas dienā! С Днем России!", raksta iestāde latviski un krieviski.

Iepriekš 3. jūnija Rinkēviča un Krievijas ārlietu ministra vietnieka Aleksandra Pankina tikšanās laikā Jūrmalā Latvijas ĀM vadītājs paziņoja, ka Krievija ir svarīgs Latvijas tirdzniecības partneris daudzās nozarēs, tāpēc Latvija vēlas uzturēt pozitīvu attīstības tendenci Latvijas un Krievijas ekonomiskajās attiecībās, sevišķi tranzītā un tūrismā.

Turklāt Rinkēvičs norādīja, ka Latvija redz potenciālu ekonomisko sakaru nostiprināšanā abu valstu reģionu starpā. Kā piemēru viņš minēja gatavoto līgumu starp Latvijas Ekonomikas ministriju un Krievijas Kalugas apgabalu. Ministrs minēja, ka daži šāda veida līgumi ar citiem Latvijas un Krievijas reģioniem jau ir stājušies spēkā un veiksmīgi darbojas.

KF Valsts domē toreiz, komentējot Latvijas ĀM vadītāja paziņojumu, norādīja, ka Maskava vienmēr uzstājusies par labām kaimiņattiecībām ar visām Baltijas valstīm, tostarp arī ar Latviju, un vienmēr ir gatava sadarboties.

Par spīti kuram un kam?

Atzīmēsim, ka vēl martā Edgars Rinkēvičs intervijā britu izdevumam The Guardian apgalvoja, ka Latvija un citas Baltijas valstis vairs nevar kalpot par tiltu starp Krieviju un Rietumiem. Viņaprat pēc skandāla ar naudas atmazgāšanu ABLV Bankā Latvija gandrīz zaudēja ārvalstu partneru uzticību, kuri uzskata to par "balstu pret Krievijas ietekmi".

Turklāt 2018. gadā ministrs apgalvoja, ka arī tranzīta nozarē Latvija "vairs nav nedz vārti, nedz tilts". Pēc viņa vārdiem, Krievijas lēmumiem ekonomikas un tranzīta jomā jau sen ir stratēģisks raksturs, tāpēc Latvijas bizness nevar cerēt, ka iespējamā sasilšana Rīgas un Maskavas attiecībās glābs viņu uzņēmumus.

© Sputnik / Sergey MelkonovEdgara Rinkēviča priekšvēlēšanu plakāts
Par spīti Saeimai? Latvijas ĀM vadītājs apsveica Krieviju un novēlēja kaimiņiem veiksmi  - Sputnik Latvija
Edgara Rinkēviča priekšvēlēšanu plakāts

Pērn Rinkēviča priekšvēlēšanu kampaņa " Par spīti Kremlim..." radīja skaļu atbalsi sociālajos tīklos — iedzīvotāji aktīvi apsprieda Rinkēviča daudznozīmīgo lozungu un uzskata to par kārtējo priekšvēlēšanu triku no kategorijas "krievi nāk".

Krievu politologs, eksperts Krievijas un Latvijas attiecību jautājumos Vladimirs Simindejs tolaik vērsās pie Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālās pārstāves Marijas Zaharovas un lūdza viņu paskatīties uz Edgara Rinkēviča izmisīgo reklāmu. Krievijas ĀM oficiālās pārstāves komentārs sekoja visai drīz.

"Kremlis gan gribēja, lai Latvija būtu plaukstoša valsts. Taču, ja grib būt tikai izdevusies — Dieva dēļ," — sarkastiski atzīmēja Marija Zaharova.

Ziņu lente
0