Žurnālists Jurijs Aleksejevs apskauž Ivanu Golunovu

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasИзбрание меры пресечения журналисту И. Голунову
Избрание меры пресечения журналисту  И. Голунову - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Žurnālistu asociācija nostājās Krievijas žurnālista Ivana Golunova pusē. Latvijas žurnālists Jurijs Aleksejevs iegrimis pārdomās.

RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. Vietnes IMHOklubs galvenais redaktors Jurijs Aleksejevs pievērsis uzmanību tam, cik izvēlīgi ir Latvijas mediji cīņā par vārda brīvību.

Žurnālists Ivans Golunovs tika aizturēts 6. jūnijā aizdomās par narkotiku tirdzniecību. Izmeklēšanas rīcībā esošās ziņas liecina, ka, pēc Golunova pārmeklēšanas un kratīšanas viņa dzīvoklī atrasti 4 grami mefedrona un 5 grami kokaīna. Pats Golunovs vainu noliedza. 8. jūnijā Maskavas Ņikuļinskas rajona tiesa noteica Golunovam drošības līdzekli – mājas arestu uz diviem mēnešiem.

10. jūnijā Krievijas cilvēktiesību pilnvarotā Tatjana Moskaļkova apsprieda Golunova lietu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Viņa atklāja, ka valsts vadītājs atzinīgi novērtējis ieceri izmeklēt faktus par vardarbīgu rīcību pret žurnālistu. Šajā dienā virkne Krievijas mediju nāca klajā ar līdzīgiem šai lietai veltītiem rakstiem. Tā izdevumi atbalstīja Golunovu.

Vakar Latvijas Žurnālistu asociācija organizēja piketu pie Krievijas vēstniecības Rīgā ar prasību atbrīvot Golunovu.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Andrey Streletskiy (@streletski)

Žurnālists Jurijs Aleksejevs savā lapā Facebook atzīmēja, ka viņu sabiedrība tik aktīvi neaizsargāja.

Pēdējos gados Latvijas Drošības policija trīs reizes mēģinājusi ierosināt pret Aleksejevu krimināllietas ar dažādiem ieganstiem, nepamatoti pārmeklēja dzīvokli un aizturēja. Tostarp viņa dzīvoklī tika atrastas šaujamieroča patronas. Aleksejevs apliecināja, ka tās nepieder viņam.

Jurijs Aleksejevs ir apsūdzēts saskaņā ar pieciem Latvijas Krimināllikuma pantiem. Starp izvirzītajām apsūdzībām – "pret Latviju vērsta darbība" un "palīdzība ārvalstij tās darbībā pret Latviju". Vietnes "IMHOklubs Latvija" darbība ir apturēta – Aleksejevam un viņa kolēģiem ir aizliegts sazināties, rakstīt un rediģēt vietnes materiālus.

"EH, KĀ ES APSKAUŽU IVANU GOLUNOVU...

Puiku aizturēja, pārmeklēja, atrada iesviestu (vai?) pulverīti... Un trešo diennakti valda informatīvs cunami.

Puika Vaņa pastāvīgi redzams uz Krievijas un pasaules vadošo mediju ekrāniem un pirmajām lappusēm. Par viņu iestājās visas žurnālistu savienības (pirmā – Krievijas Žurnālistu savienība). Pat paša Putina preses sekretārs Peskovs paziņoja, ka viņa lieta tiek īpaši kontrolēta. Paša Prezidenta!

Krievijas TV superzvaigzne Solovjovs galvenajā ziņu pārraidē veltīja puikam Vaņam veselas 12 minūtes ilgu sižetu...

...Bet Latvijas žurnālistu Aleksejevu latviešu specdienests spiež pie sienas, loka un presē jau PUSOTRU GADU! Trīs kratīšanas, trīs aizturēšanas, trīs reizes izņemta visa datortehnika, arests, izmeklēšanas izolators... Pusotra gada bez tiesībām pamest valsti, policijas kontrolē, trīsreiz nedēļā atzīmēties iecirknī, pa naktīm nāk, pārbauda, vai esmu pieraksta vietā...

Parēķināju. Vai zināt, kāds ir kopējais attālums, ko esmu pārvarējis līdz policijas iecirknim, kur atzīmējos? PUSOTRU TŪKSTOTI KILOMETRU! Turp un atpakaļ, turp un atpakaļ. Trīs reizes nedēļā. Gan lietū, gan sniegā... kājām, ar autobusu, ar mašīnu, ar velosipēdu...

Un? Vai kāds ir nostājies manā pusē? Pigu!

Latvijas Žurnālistu savienība mani it kā vispār nemana. Lai arī Latvijā (atšķirībā no Vaņas Golunova Krievijā) esmu tīri labi pazīstams. Uz ielas pazīst, sveicinās, roku spiež.

Un – pigu! Pigu man, biedri!" uzrakstīja Aleksejevs savā lapā Facebook.

Ziņu lente
0