Reirs: sociālais nodoklis Latvijā jāliek maksāt visiem

© Sputnik / Sergey MelkonovСлужба госдоходов Латвии
Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mikrouzņēmumu nodokļu režīms ir jālikvidē, uzskata finanšu ministrs Jānis Reirs, kurš vēlas likt 270 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju maksāt sociālos nodokļus.

RĪGA, 8. jūnijs – Sputnik. Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs uzstājas par mikrouzņēmumu īpašā nodokļu režīma likvidēšanu. Sociālais nodoklis kaut vai no minimālās algas jāmaksā visiem, pārliecināts Reirs, kurš grasās virzīt šo principu, apspriežot nodokļu reformas grozījumus. Tāpat ministrs iestājas pret skaidras naudas aizliegumu, raksta Dienas Bizness.

Nodokļu režīmi

Reirs paziņoja, ka no sociālo nodokļu nomaksas ir atkarīgs Latvijas pensiju sistēmas aizpildījums, turklāt tas ir ārstu rindu un kompensējamo medikamentu jautājums. Tāpēc viņš uzstājas par to, lai samazinātu nodokļu režīmu skaitu Latvijā un liktu visiem uzņēmumiem maksāt sociālo nodokli.

"Es uzstājos par to, lai valsts nodokļu sistēmā būtu mazāk visādu uzņēmēju nodokļu nomaksas formu. (…) Ja mēs vienkāršotu mūsu nodokļu režīmu, tas novestu pie Valsts ieņēmumu dienesta aparāta samazināšanas," pateica Reirs.

Viņš uzsvēra, ka mikrouzņēmumi varēja pastāvēt kā klase krīzes gados, taču šobrīd ir pavisam cita situācija. Pēc viņa domām, šāds nodokļu režīms ir pilnībā jālikvidē.

Бар - Sputnik Latvija
"Lai tauta tiktu sadzirdēta": restorāna īpašniece atvērusi "sūdzību e-pastu" par VID

"Uzņēmumi nemaksā sociālās iemaksas, taču strādā ar peļņu. Tātad kas iznāk? Daļa uzņēmēju ar peļņas palīdzību atņem cilvēkiem pensijas," pateica Reirs, paziņojot, ka, apspriežot izmaiņas nodokļu sistēmā nākamgad, viņš uzstās uz tā, ka sociālais nodoklis jāmaksā visiem uzņēmumiem.

"Jā, obligāti maksās. Jo tāpēc jau 600 tūkstoši cilvēku Latvijā papildus maksā vēl 1% no sociālā nodokļa veselības aprūpei. Tie ir aptuveni 85-89 miljoni eiro papildu līdzekļu veselības nozares budžetā. Ja visi Latvijas uzņēmumi maksātu sociālās iemaksas kaut vai minimālā apjomā, budžets saņemtu vēl 40-50 miljonus eiro (šobrīd, pēc viņa vērtējuma, ap 270 tūkstošiem cilvēku nemaksā sociālās nodevas – red.). Tas ir rindu pie ārstiem un kompensējamo medikamentu jautājuma atrisinājums," pateica ministrs.

Ēnu ekonomika un skaidra nauda

Tāpat ministrs Jānis Reirs komentēja nesenā pētījuma rezultātus, kuri liecina par ēnu ekonomikas daļas izaugsmi Latvijā.

Kaklasaite - Sputnik Latvija
Uzņēmēja dzīve Latvijā: augsti nodokļi, vājš atbalsts

"Jāatzīst, es biju šokā. Jo pēc nodokļu reformas ieviešanas peļņa it kā netiek izņemta no uzņēmumiem. Jo ekonomika rāda izaugsmi, un izaugsmes laikā ēnu ekonomika parasti samazinās," pateica Reirs.

Taču viņš neredz nepieciešamību ieviest pārāk stingrus ierobežojumus skaidras naudas darījumiem, Reirs iestājas par legālas prezumpcijas principu.

"Cilvēkam pašam jāpierāda naudas izcelsme. Piemēram, Vācijā šis princips ir ieviests un strādā labi. Un ja tas labu strādā, tad nav jēgas ierobežot skaidru naudu. Vienkārši cilvēkam būs jāpierāda, ka šī nauda ir tīra," pateica ministrs.

Ziņu lente
0