Desmit gadus vēlāk: melnais grifs pārlaidās pār Latviju

© Rīgas Zoodārzs / Riga ZooЧерный гриф в Рижском зоопарке
Черный гриф в Рижском зоопарке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc viens no retākajiem Eiropas plēsējputniem – melnais grifs – pēc desmit gadiem atlidojis uz Latviju.

RĪGA, 8. jūnijs – Sputnik. Viens no retākajiem putniem – melnais grifs – tika pamanīts Latvijas debesīs 4. jūnijā. Šis Eiropas plēsējputns lidinājās debesīs virs Skrundas novada, vēsta Mixnews.lv.

Pēc ornitologu domām, melnais grifs varēja atlidot uz Latviju karstuma dēļ. Pēdējo reizi šo putnu valstī redzējuši brīvībā pirms 10 gadiem.

Taču Latvijas zoodārzos melnie grifi dzīvo un pat laiž pasaulē putnēnus. Pērn Eiropas zoodārzos piedzima vien četri melno grifu putnēni, un divi no viņiem – Latvijā: viens Rīgas zoodārzā, bet otrs – zoodārza filiālē "Cīruļi".

Рижский зоопарк - Sputnik Latvija
Kā pēc epidēmijas: Rīgas zoodārzs kļuvis par melno caurumu, kurā pazūd dzīvnieki un nauda

Viens no Latvijā izaudzētajiem putnēniem, programmas "Lielie Balkāni" ietvaros, 2018. gadā pat bija devise uz Bulgāriju, lai piedalītos projektā "Melno grifu gaišā nākotne". Vienlaikus Bulgārijā ieradās divi melnie grifi no Ostravas zoodārza Čehijā: Ostrava un Bojans, kuru nosaukuši par godu slavenajam bulgāru zoologam Bojanam Petrovam.

Programmas "Melno grifu gaišā nākotne" ietvaros putnus izmitina adaptācijas platformā Balkānu kalnu austrumdaļā, nodrošinot izsekošanas sistēmu, kura ļauj izsekot tos brīvībā. Adaptācijas laikā putnus baro un vēro attālināti, lai viņi pierastu pie savvaļas. Pēc tam grifus izlaiž brīvībā.

Melnais grifs ir iekļauts Sarkanajā grāmatā. Šis putns ir viens no retākajiem plēsējputniem uz Zemes. Melno grifu garums sasniedz 120 centimetrus, spārnu vēziens sasniedz 300 centimetrus. Putns var svērt no 4 līdz 14 kilogramiem.

Šis plēsējputns ir sava veida meža sanitārs. Melnie grifi iznīcina trūdošo dzīvnieku līķus. Taču tie spēj dzīvot tikai siltā klimata apstākļos.

Diemžēl melno grifu populācija stabili samazinās, jo cilvēks izvēlas aprakt dzīvnieku līķus, nevis atstāt tos virszemē. Tāpat cilvēki pastiprināti indē grauzējus ar ķimikālijām, no kurām mirst arī grifi.

Ziņu lente
0