"Totalitāras valsts pirmā pazīme": iedzīvotāji par VID reidiem skaidras naudas meklējumos

CC0 / pxhere / Евро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziņa par to, ka Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki grasās rīkot reidus uz Latvijas autoceļiem, izraisīja asu nosodīšanas vilni gan iedzīvotāju, gan politiķu vidū.

RĪGA, 8. jūnijs – Sputnik. Aizvakar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme paziņoja žurnālistiem, ka skaidras naudas deklarēšanas kontroles nolūkos, šķērsojot valsts robežu, plānots rīkot pārbaudes uz Latvijas lielākajiem autoceļiem.

VID vadītāja pauda cerību, ka 2019. gada 1. jūlijā spēkā stāsies likuma grozījumi par skaidras naudas deklarēšanu, kuri paredz pienākumu katrai personai, šķērsojot robežu, deklarēt skaidru naudu, ja summa pārsniedz 10 tūkstošus eiro. Grozījumi paredz, ka ceļotājam būs jāpierāda šīs naudas izcelsme.

"Es saprotu, ka šī norma tiks pieņemta vēl šajā parlamenta sesijā. Tas nozīmē, ka ielidojot, ne tikai no ārējās robežas, bet arī uz iekšējās robežas, būs jādeklarē nauda un naudas pārvadātājam būs jāpierāda līdzekļu izcelsme," paskaidroja Ieva Jaunzeme.

Pēc viņas sacītā, cilvēkam, kura bagāžā tiks atrasti 10 tūkstoši eiro, nāksies izskaidrot naudas izcelsmi, kā arī to, kā viņš plāno to izmantot. Ja pārbaudītājiem radīsies aizdomas, viņi būs tiesīgi šo naudu īslaicīgi konfiscēt, un 30 dienu laikā cilvēks var uzrādīt dokumentus, kuri apstiprina naudas izcelsmi. Pretējā gadījumā nauda tiks atsavināta.

Линда Лиепиня - Sputnik Latvija
Liepiņa: VID vadītāja paņēmusi rokās beisbola nūju

Šiem mērķiem VID izveidos operatīvo apakšvienību, savukārt pārbaudes plānots rīkot konkrētās vietās uz lielākajiem autoceļiem. "Es domāju, ka, visdrīzāk, nebūs tāda veida akcijas, ka vienkārši stāvēsim uz ceļa un pārbaudīsim visus pēc kārtas. Sākotnēji tā būs operatīvās informācijas pārbaude. Tas būs plānveidīgi un mērķtiecīgi," pastāstīja Ieva Jaunzeme. Pēc viņas domām, šāda kārtība ļaus veiksmīgāk apkarot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un apkaros aplokšņu algas.

Ziņu par VID ceļa reidiem uzreiz izplatīja visas ziņu aģentūras, un tā izraisīja asu nosodījumu. Turklāt ne vien iedzīvotāju, bet arī politiķu vidū.

Piemēram, dumpīgais Saeimas deputāts, bijušais KPV LV partijas loceklis Aldis Gobzems Saeimas tribīnē droši nosauca šādu praksi par "totalitāras valsts pirmo pazīmi".

"VID reidi uz autoceļiem būtībā ir kratīšana bez ordera. Totalitāras valsts pirmā pazīme. Uz ceļa nevienu nedrīkst apturēt un kratīt bez tiesas lēmuma, meklējot skaidru naudu. Nevienu! Neļaujaties nekam tādam!!!! Pretējā gadījumā tas ir totalitārisms, Staļina laiki, kad tvarstīja cilvēkus. Bet varbūt labi. Arī Andropova laikos uz ielām un ceļiem tvarstīja cilvēkus, un tas bija stagnācijas pats uzplaukums! Padomju laiku beigu sākums. Un tāpat būs ar "Vienotību", kas ir šī totalitārisma ideju autori," uzrakstīja emocionālu publikāciju Facebook Aldis Gobzems.

Apjukumu sakarā ar VID ieceri veikt pārbaudes uz ceļiem izteica pat konservatīvu uzskatu politiķi.

​"Visiem zināms, ka lielāko daļu nozagtās naudas skaita ofšoros utt. Sēdina savus cilvēkus, kuri pieņem vajadzīgus lēmumus. Nē, mēs stāvēsim uz lielceļiem un kratīsim mazos..." sarkastiski uzrakstīja Twitter Konstantīns Zorins (Jaunā konservatīvā partija).

Savukārt publicists Artūrs Leitlands īsi raksturoja situāciju VID trīs vārdos.

​"​Tvaika iela (šajā ielā atrodas specializēta medicīnas iestāde garīgi slimiem cilvēkiem – red.) sauc," uzrakstīja Artūrs Leitlands.

​"​Bija jādeklarē uz ārējām robežām un tas bija visiem saprotams. Tagad runa ir par iekšējām robežām (LV/LT). Vispār, turpmāk jāvadā līdzi attaisnojoši dokumenti kopā ar skaidru naudu. Tā būs mierīgāk. Jo būs jāskaidro izcelsme, ne tikai jāuzrāda," pievienoja skaidrojumus absurdajos grozījumos neatkarīgā deputāte Jūlija Stepaņenko.

​​"​Nākošā stadija būs, ka varēs ieiet jebkurā mājvietā un pārskaitīt, cik naudas, un lieko konfiscēt, atrēķināt sev prēmijas un pārējo ieskaitīt budžetā," apraksta bēdīgo nākotnes ainu Viktors Silkāns (ZZS).

Ziņu lente
0