Politika

Saeimas deputāti palūdza Augstāko tiesu pārbaudīt ģenerālprokuroru

© Photo Latvijas Republikas ProkuratūraГенпрокурор Латвии Эрикс Калнмейерс
Генпрокурор Латвии Эрикс Калнмейерс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ģenerālprokurora atbilstības amatam pārbaudi var pieteikt Augstākās tiesas priekšsēdētājs vai pēc trešdaļas Saeimas deputātu pieprasījuma.

RĪGA, 7. jūnijs – Sputnik. Saeimā savākti 34 deputātu paraksti, kuri ir nepieciešami ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera pārbaudes veikšanai par atbilstību ieņemamajam amatam, vēsta BNN.

Iesniegumu parakstījuši koalīcijas partiju deputāti. Tagad piedāvājums ir jāizskata Saeimai.

Maija vidū tieslietu ministrs Jānis Bordāns paziņoja, ka atklājis apstākļus, kuri liecina, ka Kalnmeiers neatbilst likumā norādītājām prasībām par nevainojamu ģenerālprokurora reputāciju, kā arī nespēj nodrošināt kvalitatīvu prokuratūras darbu – kontrolēt padoto prokuroru darbu, organizēt darbu tā, lai prokuratūra pēc iespējas ātrāk pārņemtu pieņemto starptautisko praksi.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš sagaida visas Eiropas pūliņus cīņā ar naudas atmazgāšanu

Tostarp, pēc viņa sacītā, ģenerālprokurora darbības var traucēt Latvijai izpildīt Eiropas Padomes naudas atmazgāšanas apkarošanas pasākumu izvērtēšanas (Moneyval) ekspertu rekomendācijas, kā rezultātā valsts var nokļūt "riska" sarakstā.

Taču koalīcija nolēma nesteigties ar ģenerālprokurora atbilstības ieņemamajam amatam izvērtēšanu, savukārt premjerministrs Krišjānis Kariņš atgādināja par tiesu varas neatkarības principu.

Saskaņā ar Prokuratūras likuma 41.3. pantu, Saeima var nocelt no amata ģenerālprokuroru, ja Augstākās tiesas(AT) priekšsēdētāja pilnvarotais tiesnesis pārbaudes laikā konstatē kādu no likumā norādītajiem iemesliem nocelšanai no amata un to atzīst AT plēnums.

Turklāt likums nosaka, ka ģenerālprokurora atbilstības amatam pārbaudi var pieteikt AT priekšsēdētājs pēc savas iniciatīvas vai pēc trešdaļas Saeimas deputātu pieprasījuma. Taču deputātiem ir jānorāda konkrēti likumpārkāpumi, kurus pieļāvis ģenerālprokurors, un AT plēnumam pēc pārbaudes tie ir jāapstiprina. AT vadītājs Ivars Bičkovičs iepriekš norādīja, ka neredz iemeslus šādas pārbaudes veikšanai.

Ziņu lente
0