Saeima apstiprināja nodzīvojuma cenzu Latvijas pareizticīgo baznīcas vadībai

© Sputnik / Sergey MelkonovМитрополит Рижский и всея Латвии Александр совершил Крестный ход, Светлую Пасхальную Заутреню и Божественную литургию в кафедральном соборе Рождества Христова города Риги
Митрополит Рижский и всея Латвии Александр совершил Крестный ход, Светлую Пасхальную Заутреню и Божественную литургию в кафедральном соборе Рождества Христова города Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Saeima steidzamā kārtā pieņēma grozījumus par to, ka vadīt LPB var tikai Latvijas pilsonis, kurš pastāvīgi dzīvo valstī vismaz 10 gadus.

RĪGA, 7. jūnijs – Sputnik. Latvijas Saeima steidzamā kārtā atbalstīja piedāvājumu ieviest nodzīvojuma cenzu Latvijas pareizticīgo baznīcai, ziņots Saeimas mājaslapā. Balsojums abos lasījumos notika 6. jūnijā, attiecīgi grozījumi veikti likumā par Latvijas pareizticīgo baznīcu.

Par nobalsoja 79 deputāti, pret nebija neviena. Nekādu debašu, iebildumu vai piedāvājumu nebija.

Saskaņā ar grozījumiem, par metropolītu vai baznīcas bīskapu var kļūt tikai Latvijas pilsonis, kurš pastāvīgi dzīvo valstī ne mazāk kā 10 gadus.

Interesanti, ka, izskatot šo piedāvājumu Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā, Saeimas Juridiskais birojs, kurš pārbauda likumprojektu atbilstību citām normām, sniedza negatīvu atsauksmi par šiem grozījumiem, norādot, ka tie ir pretrunā ar starptautiskiem statūtiem par reliģisko brīvību un baznīcas iestāžu autonomiju. Tāpēc birojs ieteica neatbalstīt grozījumu veikšanu.

Патриарх Московский и всея Руси Кирилл - Sputnik Latvija
Patriarhs Kirils: melīgās idejas kā vīrusi iznīcina mūsdienu sabiedrību

Esošais Latvijas pareizticīgo baznīcas Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs atbilst jaunajām likumdošanas prasībām – viņš piedzima Latvijā līdz 1940. gadam, kas sniedza viņam tiesības automātiski iegūt pilsonību, un valstī viņš dzīvo daudz ilgāk, nekā 10 gadus.

Latvijai jau ir līgums ar Vatikānu par to, ka Latvijas katoļu baznīcas bīskapa titulu var iegūt tikai Latvijas Republikas pilsoņi.

Iepriekš teologs Romans Lunkins intervijā Sputnik Latvija paziņoja, ka pareizticīgo kopiena var apstrīdēt nodzīvojuma cenzu Latvijas pareizticīgo baznīcas vadībai tiesā.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, tieši pareizticīgie ir vislielākā reliģiskā draudze Latvijā.

Ziņu lente
0