"Latvijas valsts ceļi": karstā laikā uz asfalta var parādīties izsvīduši posmi

CC0 / pixabay / Асфальт
Асфальт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts uzņēmums aicina vadītājus būt vērīgiem karstā laikā un ziņot par bojātiem ceļa seguma posmiem.

RĪGA, 6. jūnijs – Sputnik. Uzņēmums "Latvijas valsts ceļi" (LVC) brīdina vadītājus, ka karstajā laikā uz veca asfalta seguma ceļiem var veidoties izsvīdumi, kuri var būt slideni. LVC lūdz ziņot par ceļu posmiem ar bojātu segumu pa diennakts bezmaksas tālruni 80 005 555.

Šī nedēļa Latvijā ir karsta un saulaina. Nedēļas nogalē anticiklona ietekme mazināsies, mākoņu kļūs vairāk, un daudzos Latvijas rajonos gaidāms lietus. Vietām būs arī pērkona negaiss. Taču iespējama debesu skaidrošanās. Vēja virziens mainīsies uz austrumu vēju.

Taču arī nedēļas beigās laikapstākļi būs karsti: +20…+29 grādi, tiesa, piekrastes rajonos būs vēsāks: +17…+23 grādi. Naktī būs +16…+20 grādi. Sestdien daudzviet būs lietus ar pērkona negaisu.

Saskaņā ar sinoptiķa Jāņa Traļļa vērtējumu, vidējā temperatūra šonedēļ būs sešus grādus virs normas. Savukārt mēnesis pretendē uz karstākā jūnija statusu Latvijas vēsturē. Prognozes liecina, ka viskarstākais laiks gaidāms no 4. līdz 8. jūnijam, pēc tam kļūšot vēsāks, taču būtisks temperatūras kritums nav gaidām arī nākamnedēļ.

Гроза - Sputnik Latvija
Latvijai tuvojas vētra: sinoptiķi prognozē pērkona negaisu un lietusgāzes

Gaisa temperatūrai sasniedzot +30 grādus, asfalta segums vissaulainākajās vietās var uzsilt līdz +60 grādiem. Šādā temperatūrā bitums kļūst mīksts, samazinās asfalta seguma stabilitāte. Braucot pa šādu segumu, uz ceļiem ar laiku parādās gramba – sevišķi tā ir manāma pilsētā, vietās, kur ir visintensīvākā satiksme.

Pērn jūlija beigās asfalta seguma temperatūra dažviet pārsniedza +50 grādu atzīmi: uz A6 ceļa Nīcgalē – 51,7°C; uz A9 ceļa Rudbāržos 50,8°C; uz A9 ceļa Durbē 50,4°C; uz A2 Smiltenē 52,8°C; uz A3 Valmierā 50,7°C; uz A6 Kaibalā 52,3°C; uz A6 Adminēs 50,5°C; uz A7 Bauskā 51,2°C; uz A8 Vircavā 50°C.

Augstā gaisa temperatūrā obligāti jāpievērš uzmanība mašīnas tehniskajam stāvoklim. Pirmām kārtām jāpārbauda automobiļa dzesēšanas sistēmas darba kārtība, jo pārkaršanas gadījumā dzesēšanas šķidrums var izlīt no sistēmas. Tas noved arī pie saķeres pasliktināšanās ar ceļi, turklāt iztvaikojot šķidrums var apgrūtināt vadītājam redzamību.

Ziņu lente
0