Baltkrievu zinātnieki pierādījuši: palmu eļļa ir kaitīga veselībai

© pixabay / tristantanПлоды масличной пальмы
Плоды масличной пальмы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gandrīz piecus gadus baltkrievu zinātnieki veica eksperimentus ar žurkām, pēc tam – ar cilvēkiem, lai izpētītu, kā palmu eļļa ietekmē organismu.

RĪGA, 4. jūnijs – Sputnik. Baltkrievu zinātnieki eksperimentu rezultātā pierādījuši, ka palmu eļļa ir kaitīga veselībai un iesaka marķēt produktus, kuru sastāvā tā atrodama, vēsta Sputnik Baltkrievija, atsaucoties uz Baltkrievijas Zinātņu akadēmijas Zinātniski praktiskā centra ģenerāldirektors Zenonu Lovkisu.

Мужчина с сотовым телефоном - Sputnik Latvija
Zinātnieki aprēķinājuši, cik daudz cilvēku nogalina mazkustīgs dzīvesveids

Ideja par to, ka nepieciešams eksperimentāli pierādīt palmu eļļas ietekmi uz organismu, baltkrievu zinātnieku lokā radās aptuveni pirms 5 gadiem. Pasaules veselības organizācija jau 2005. gadā pirmo reizi pauda viedokli par palmu eļļas patēriņa ierobežošanu.

"Sākotnēji sadarbībā ar Baltkrievijas ZA Fizioloģijas institūta zinātniekiem veicām eksperimentus ar 360 žurkām. Iegūtie dati bija satraucoši," Z.Lovkiss pastāstīja aģentūrai "Minsk-Novosti".

Zinātnieks atklāja, ka žurkām, kuru uzturā tika pievienota palmu eļļa, tika fiksētas novirzes aknu, aizkuņģa dziedzera, dzimumdziedzeru darbībā, sirds darbības traucējumi, nervu, hormonu, galvas smadzeņu disfunkcijas, mazinājās aizsargfunkcija, attīstījās ateroskleroze.

Lovkis paskaidroja, ka pēc tam tika pieņemts lēmums veikt eksperimentu ar cilvēkiem. Tajā piekrita piedalīties aptuveni 140 studenti no Grodņas medicīniskās universitātes.

"Jau pēc trim mēnešiem visiem brīvprātīgajiem pieauga holesterīna, bilirubīna līmenis, tika konstatēti vielmaiņas procesa traucējumi aknās, pasliktinājās asinsvadu stāvoklis," stāstīja profesors.

Viņš norādīja, ka zinātnieki vairākās valstīs secinājuši, ka palmu eļļas patēriņš noved pie kalcija un D vitamīna izvadīšanas no bērnu organisma. Profesors uzskata, ka šis produkts jāizslēdz no bērnu uztura un pēc iespējas jāsamazina pieaugušo uzturā.

Baltkrievijas ZA Zinātniski praktiskais centrs pārtikas produktu jautājumos atgādināja, ka palmu eļļa tiek izmantota piena produktu, saldējuma, konditorejas izstrādājumu, ātro ēdienu, čipsu, šokolādes produktu un pusfabrikātu ražošanā. Pie tam zinātnieki ir pārliecināti, ka alternatīva ir atrodama – rapšu, linu un saulespuķu eļļa.

Ziņu lente
0