Novāciet savas netīrās rokas no baznīcas: Andrejs Mamikins aizstāv LPB

© Латвийская православная церковьПрезидент Латвии Раймондс Вейонис нанес визит главе Латвийской православной церкви митрополиту Александру, 23 января 2018 года
Президент Латвии Раймондс Вейонис нанес визит главе Латвийской православной церкви митрополиту Александру, 23 января 2018 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Saeimas deputāti gatavojas Rīgas mitropolīta nāvei un baidās, ka viņa vietā stāsies Krievijas pilsonis.

RĪGA, 4. jūnijs — Sputnik. Bijušais Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins ir sašutis par plānotajiem grozījumiem Latvijas Pareizticīgās Baznīcas likumā. Šonedēļ Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ierosinājusi iekļaut grozījumus Latvijas Pareizticīgās Baznīcas likumā, kas paredzētu, ka baznīcas vadībai jābūt Latvijas pilsoņiem, kuri nodzīvojuši valstī vismaz desmit gadus.

Likumprojekta anotācija pauž, ka "pilsonības un dzīvesvietas kritērija noteikšana amatpersonām tādās reliģiskajās organizācijās, kuras vadība atrodas ārpus Latvijas, ļaus stiprināt šīs organizācijas autonomiju un spēju norobežoties no potenciālas ārvalstu ietekmes". Tas savukārt stiprinās Latvijas valsts un sabiedrisko drošību, vēsta komisijas pārstāvji.

Митрополит Рижский и всея Латвии Александр совершил Крестный ход, Светлую Пасхальную Заутреню и Божественную литургию в кафедральном соборе Рождества Христова города Риги - Sputnik Latvija
Saeima vēlas aizsargāt Latvijas pareizticīgo baznīcu no ārvalstu ietekmes

Minēto normu plānots attiecināt uz baznīcas galvu, mitropolītiem, arhibīskapiem, bīskapiem un kandidātiem uz šiem posteņiem.

Mamikins sašutis par rakstu Neatkarīgajā Rīta Avīzē, kurā apspriesta Rīgas mitropolīta Aleksandra (Latvijas pilsonis pēc dzimšanas tiesībām) nāve un iespēja, ka viņa vietā varētu tikt iecelts Krievijas pilsonis, kā tas pērn notika Igaunijā – pēc Tallinas mitropolīta Kornīlija nāves par Igaunijas Pareizticīgās baznīcas vadītāju tika iecelts galva Jevgēnijs, Krievijas pilsonis, dzimis Kazahstānā.

Rakstā Neatkarīgā Rīta Avīze atklāti vēsta, ka Igaunijas Drošības policija izsekojusi mitropolītu Jevgēniju un "sūtījusi signālus" Latvijai, kad viņš atklājis piemiņas plāksni Tartu par godu Krievijas impērijas 95.Krasnojarskas kājnieku pulka Sv.Georga kapelai. Informācija par šo "graujošo darbību" sniegta Sputnik Igaunija vietnē.

"Atklāšu Saeimas deputātiem "baismīgu" noslēpumu: Latvijas pareizticīgā baznīca ir Krievu Pareizticīgās baznīcas kanoniskā teritorija. ja LPB ir autonoma baznīcas un saimnieciskajās lietās (rupji sakot, nevajag Maskavā atskaitītes, cik svecītes baznīcās nodedzinātas), bet garīgos jautājumos LPB ir Svētā Patriarha Kirila pakļautībā. Un Latvijas pareizticīgajiem tas ir principiāli svarīgi," Mamikins pastāstīja savā lapā Facebook.

"Atklāšu otru "šausmīgo noslēpumu" Saeimas deputātiem (nezinu, vai viņu deputātiskās sirdis to izturēs!): gan priesteri, gan bīskapi Pareizticīgajā baznīcā ir kā zaldāti armijā. Kurp sūta, tur arī kalpo. Situācija, kad dažādu valstu pilsoņi kalpo dažādās pilsētās vai valstīs vienas baznīcas pakļautībā, ir absolūti normāla. Tāpēc, tāpat kā priesteri-Krievijas pilsoņi var kalpot Latvijā, tāpat arī Latvijas pilsoņi, apstākļu spiesti vai baznīcas vajadzību spiesti var pārvākties no Rīgas un kalpot Maskavas patriarhāta baznīcās, Briselē, Dušanbē un Ņujorkā.

Vēl vairāk vienas neatkarīgas pareizticīgās baznīcas priesteri teorētiski var pārcelt uz citu. Tas ir, teorētiski, no Krievu pareizticīgās baznīcas var pārcelties, piemēram, uz Gruzijas, Serbijas vai Bulgārijas baznīcu. (Starp baznīcām ir "līgumattiecības", baznīcas valodā tas saucas "kanoniskā saziņa".) Un baznīcas acīs nav nekādas nozīmes tam, kāda pase ir priestera vai bīskapa kabatā," skaidroja Mamikins.

Politiķis uzskata, ka plānotie grozījumi ir rupjš mēģinājums iejaukties baznīcas darīšanās, saskaņā ar Satversmi, ir atdalīta no valsts.

"Tas viss atgādina padomju laikus, kad specdienesti novēroja, kontrolēja un dažkārt arī represēja priesterus un baznīcu. Tas ir, laikus, kad spridzināja baznīcas, kuru vietā tagad "nedrīkst" atklāt piemiņas plāksnes. Es neredzu starpību. Ļoti slikta tendence," viņš pavēstīja.

Ziņu lente
0