Lietuvā pagaidām neuztraucas par alkotūrisma attīstību Latvijas virzienā

© Sputnik / Sergey MelkonovАссортимент продукции Bauskas alus
Ассортимент продукции Bauskas alus - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunija grasās samazināt alkohola akcīzes par 25%, Latvija plāno sekot kaimiņu piemēram, bet Lietuvā akcīzes līmenis pagaidām saglabāsies.

RĪGA, 3. jūnijs – Sputnik. Alkohola produkcijas akcīžu samazināšanās Latvijā un Igaunijā neveicinās lietuviešu braucienus pēc alkohola uz kaimiņu republikām, uzskata Lietuvas finanšu ministrs Viļuss Šapoka, raksta Sputnik Lietuva.

Valdības stundas laikā Lietuvas Seimā Šapoka norādīja, ka Igaunijā jau ir pieņemts lēmums samazināt akcīzi par ceturto daļu, savukārt Latvijas varasiestādes grasās sekot tās piemēram, taču, pēc viņa sacītā, tas nekādā veidā neietekmēšot Lietuvu.

"Vēl nav pienācis laiks kaut kādiem ilgtermiņa secinājumiem," pateica ministrs.

Пиво от латвийского производителя Bauskas alus - Sputnik Latvija
Latvija pazaudēs ienākumus no igauņu alkotūrisma: ko lai dara ar akcīzēm

Igaunija plāno samazināt akcīzes par 25% no šī gada jūlija, taču, kā saka Šapoka, "Lietuvā akcīze tik un tā būšot zemāka".

Turklāt ministrs uzsvēra, ka Latvijā analoģisks lēmums pagaidām nav pieņemts. Pagaidām ir izveidota vien darba grupa iniciatīvas izvērtēšanai.

2017.gadā Lietuvā paaugstināja stiprā alkohola akcīzi, tāpat varasiestādes ieviesa ierobežojumus alkoholisko dzērienu tirdzniecībā. Taču Lietuvas Brīvā tirgus institūta pētījums liecina, ka 2017. gadā republikā pieaugusi nelegālā alkohola tirdzniecība. Bez tam norādīts, ka sakarā ar akcīžu paaugstināšanu Lietuvas iedzīvotāji alkoholu iegādājas kaimiņvalstīs.

Valkas novada pašvaldības priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis iepriekš teica, ka Latvijas rajoniem, kas robežojas ar Lietuvu, steidzami jāizmanto iespējas sekmēt  alkotūrismu no Lietuvas. Pats viņš vairākkārt atzinis, ka alkotūrisms no Igaunijas nes labumu Valkas novadam.

Pagājušajā nedēļā Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs pastāstīja par darba grupas izveidi, kura izskatīs alkohola akcīzes nodokļu samazināšanas iespējas Latvijā, lai saglabātu konkurences priekšrocību pēc akcīžu samazināšanas Igaunijā.

Ziņu lente
0