Ziedi un sveces: Tallinā apglabāja igauņu zinātni

© Sputnik / Светлана БурцеваПикет на Тоомпеа
Пикет на Тоомпеа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igauņu zinātnieki "pavadīja pēdējā ceļā" nacionālo zinātni, kuras attīstībai valdībai neesot atradusies nauda.

RĪGA, 30. maijs – Sputnik. Igaunijas zinātnes sabiedrības pārstāvji sapulcējās pie nacionālā parlamenta ēkas Tallinā un "pavadīja pēdējā ceļā" igauņu zinātni, raksta Sputnik Igaunija.

Marta vidū pārrunu laikā topošā Centra partijas, EKRE un "Tēvzemes" (Isamaa) koalīcija runāja par zinātnes finansējuma paaugstināšanu līdz 1% no IKP, kam jāpaaugstina Igaunijas konkurētspēja un jānostiprina ekonomikas ilgtermiņa izaugsme. Tāpat trīs partiju pārstāvji solīja ieviest tā dēvēto doktoru algu un atbrīvot augstskolu beidzējus no studiju kredīta atmaksas, kuri pēc augstākās izglītības diploma iegūšanas nostrādās Igaunijā piecus gadus.

Место, где начинается Россия. Псковский Кремль - Sputnik Latvija
Izņēmuma kārtā KF valsts kompānijas varēs iepirkt preces un pakalpojumus Latvijā

Taču budžeta stratēģijas apspriešanas gaitā tika pieņemts lēmums saglabāt zinātnes finansējumu līdzšinējā līmeni – 0,71% no IKP. Tikmēr aizsardzībai joprojām tiek piešķirti 2% no IKP.

Valdības koalīcijas atteikšanās no tās dotajiem solījumiem izraisīja zinātnes sabiedrības, universitāšu pasniedzēju, izglītības un medicīnas nozares darbinieku dusmas.

Arī uzņēmēji nepalika malā stāvam. Jo zinātnes atbalstīšana un attīstība tiešā veidā ir saistīta ar jaunāko tehnoloģiju veidošanu un "zinātniski intensīvas Igaunijas ekonomikas" attīstību, bez kā nav iespējams turpināt būt konkurētspējīgai valstij. Ja Igaunijā tiks apglabāta zinātne, valsts neatgriezeniski pazaudēs cilvēku un kadru potenciālu.

"Rituāla" gājiena dalībnieki – zinātnieki, augstskolu pasniedzēji un studenti – sāka pulcēties pie parlamenta ēkas jau plkst. 11:00. Viņi atnesa ziedus un sveces.

No turienes deputātu acu priekšā zinātnieki sēru maršā aizgāja līdz Stenboka namam – Igaunijas valdības ēkai.

Akcijas rīkotāji savā Facebook lapā norāda, ka zinātne un tās attīstība tiešā veidā ietekmē valsts nākotni. Tuvojas izlaiduma balles skolās un ģimnāzijās, koledžās un universitātēs – tūkstošiem jauniešu izvēlēsies savu dzīves ceļu. Un arvien mazāk no viņiem ies zinātnes ceļā.

Prezidente Kersti Kaljulaida savā Facebook lapā paziņoja, ka atbalsta zinātnes nozares darbinieku vilšanos, un iedrošināja, sakot, ka tuvākajā laikā sapulcēs parlamentā pārstāvēto frakciju priekšsēdētājus, Zinātnes akadēmijas, darba devēj un rektoru padomes pārstāvjus šī jautājuma apspriešanai.

Ziņu lente
0