Igaunijas valdība atbalstījusi vērienīgu alkohola akcīzes samazināšanu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas valdība nolēma izmainīt nodokļu politiku attiecībā uz alkohola produkciju – alkohola cienītājus jūlijā sagaida patīkams pārsteigums.

RĪGA, 28. maijs – Sputnik. Igaunijas valdībā pieņemts lēmums par nopietnu vieglo un stipro alkoholisko dzērienu akcīzes samazinājumu – uzreiz par 25%. Izmaiņām jāstājas spēkā šī gada 1. jūlijā, vēsta Sputnik Igaunija ar atsauci uz ERR.

Likumprojekts par akcīzes nodokļa samazināšanu alkohola produkcijai tiks iesniegts Igaunijas parlamenta izskatīšanai jau nākamajā pirmdienā, 3. jūnijā.

Pēc Igaunijas premjerministra Jiri Ratasa sacītā, alkohola nodokļa samazināšana nenozīmē, ka valsts atgūs līdzekļu trūkumu uz zinātnes, inovāciju un aizsardzības izdevumu samazinājuma rēķina.

Latvijas un Igaunijas karogi - Sputnik Latvija
Latvija daļēji pārņēmusi savā ziņā alkohola tirdzniecību Igaunijā

Turklāt, kā norāda Ministru Kabineta vadītājs, valsts nodevu daļa no tabakas izstrādājumiem turpinās augt, taču kāpums būs mērenāks, nekā sākotnēji plānots.

Konsenss alkohola akcīžu samazināšanas jautājumā tika panākts pagājušajā nedēļā Igaunijas valdošo politisko partiju ministru sēdes laikā. Kaut kādi konkrēti skaitļi tobrīd netika nosaukti.

Zināms, ka alkohola produkcijas akcīzes sāka aktīvi pieaugt iepriekšējās valdības laikā, kuru arī vadīja Jiri Ratass.

Šāda nodokļu politika izraisīja negatīvu reakciju Igaunijas sabiedrībā un slikti ietekmēja valsts ekonomiku. Varasiestāžu rīcība noveda pie tā, ka Igaunijas iedzīvotāju vidū kļuva populāras tā dēvētās alkotūres uz Latviju, kur alkohola cenas ir gandrīz divas reizes zemākas, nekā Igaunijā.

Daļa "alkotūristu" plūsmas no Somijas, kuri tradicionāli iegādājās lētu alkoholu Tallinā, arī pārvietojās uz Latviju. Pēc kāda laika Igaunijas Republikas Nodokļu un muitas departamentā aprēķināja, ka ienākumi sakarā ar alkohola akcīzes kāpumu Igaunijā izrādījušies mazāki, nekā valsts nesaņemtie ienākumi no tā tirdzniecības, kura ievērojami saruka.

Ziņu lente
0