Granātas pa pastu: policija Jūrmalā aizturējusi "melno arheologu"

© pixabayГраната
Граната - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts policijas darbinieki aizturējuši uzņēmīgu "melno arheologu", kurš ar Interneta palīdzību vairākus gadus veiksmīgi tirgojis dažādu Pirmā un Otrā pasaules kara munīciju.

RĪGA, 28. maijs – Sputnik. Pagājušajā nedēļā Valsts policijas darbinieki aizturēja nelegālo "arheologu", kurš bez atbilstošas atļaujas nodarbojies ar dažādu karalaiku munīcijas pārdošanu. Savu preci viņš publicējis kāda Interneta veikala mājaslapā un piegādei izmantojis pasta pakalpojumus.

Informācija par aizdomīgiem sūtījumiem nonāca lidostas "Rīga" policijas iecirkņa darbinieku rīcībā 2019. gada sākumā. Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka sūtījumus ar munīciju, spridzināšanas ietaisēm un to detaļām viņiem sūta kāds 47 gadus vecs vīrietis.

Pirmā un Otrā pasaules kara munīcijas nosūtīšanu ārvalstu pircējiem Latvijas iedzīvotājs īsteno ar pasta palīdzību, noskaidrojuši izmeklētāji. Šim nolūkam viņš izvēlas nelielas pasta nodaļas, savukārt pavadošos dokumentos norādīja, ka sūtījumos atrodas citas preces, nevis tās, kuras atradās tajos patiesībā.

Мина - Sputnik Latvija
Traktorists Rīgā atradis Lielā Tēvijas kara laiku mīnu

Vēlāk ar rentgena iekārtas palīdzību tika noteikts, ka sūtījumos, iespējams, atrodas sprādzienbīstami priekšmeti. Tāpēc sūtījumi tika konfiscēti un līdz gala adresātam tā arī nenonāca. Taču, saskaņā ar policijas datiem, vīrietis ar šīs shēmas palīdzību vairākus gadus veiksmīgi pārsūtījis munīciju.

Turpmākās izmeklēšanas gaitā 22. maijā lidostas "Rīga" policijas iecirkņa darbinieki kopā ar likumsargiem no Jūrmalas policijas iecirkņa un specvienības "Omega" cīnītājiem apciemoja Jūrmalā aizdomās turamā "melnā arheologa" dzīvesvietu un veica tajā kratīšanu.

Pārdevēja privātmājas otrajā stāvā, saimniecības piebūvē, kā arī garāžā tika atrasts milzīgs skaits Pirmā un Otrā pasaules kara munīcijas, spridzināšanas ietaišu un to detaļu. Šo priekšmetu pārbaudei un iespējamai neitralizācijai tika pieaicināti speciālisti no Latvijas Bruņotajiem spēkiem.

Kopumā policijas darbiniekiem izdevās konfiscēt vairāk nekā 150 spridzināšanas mehānismu, vairāk nekā 50 mīnu un to detaļu, vairāk nekā 60 granātu un to korpusu, ieroču detaļas un citu munīciju. Vairāk nekā 20 spridzināšanas ierīces tika nosūtītas uz ekspertīzi.

Sapieris. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"Ko ar to bumbu darīsim?". Latvijas iedzīvotāja atradusi dārzā mīnu

Pats "melnais arheologs" tika aizturēts, taču šobrīd viņš ir atbrīvots pret parakstu par neizbraukšanu no valsts. Saskaņā ar policijas informāciju, iepriekš tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā viņš neesot nonācis.

Ir informācija, ka aizdomās turamais nodarbojies ar nelegāliem arheoloģiskiem izrakumiem, taču kādās tieši vietās viņš izracis konfiscētos priekšmetus, pagaidām nav zināms un tiks noskaidrots izmeklēšanas gaitā.

Saskaņā ar notikušo iesākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 233. panta 2. daļas - "Par šaujamieroča vai šaujamieroča munīcijas realizēšanu bez attiecīgas atļaujas". Vainīgajam draud līdz trīs gadiem cietumsoda, piespiedu darbs vai naudassods.

Ziņu lente
0